Kertész Ákos nekiment Ungvárynak és a magyaroknak

Kertész Ákos nekiment Ungvárynak és a magyaroknak

A magyarok Kertész Ákos író szerint történelmileg hajlamosak a gyűlöletre és az alattvalói magatartásra, Ungváry Krisztián történész pedig könyvével Orbán zsoldjában asszisztál a Horthy-rendszer restaurálásához. Ungváry Facebook-oldalán reagált.

Az író a Kanadaihírlap.comon megjelent terjengős cikkében azt fejtegette, hogy a Horthy-kultuszt Orbán „továbbvitte a klerikálnacionalizmusra, a minden másság gyűlöletére és az alattvalói magatartásra történelmileg hajlamos magyar lakosság lelkes asszisztálása mellett”.

Ez szerinte azért lehetséges, mert Európát lefoglalja a terrorveszély, ezért „Brüsszel nem tud odafigyelni a keleti végekre: szabad a vásár” – írta Kertész. Hozzáteszi:

ebbe a „szabad a vásár” légkörbe illik bele Ungváry Krisztián legújabb könyve, amelyet történetírásnak látszó dolgozatnak nevezett.

Kertész ezután mértékadóként citálja Krausz Tamás történész könyvét, amelyről Ungváry korábban már megállapította, hogy gyakorlatilag szovjet és kommunista propagandán alapul.

Az író nagyobb vonalakban az alábbiakat fájlalja:

Szerinte Ungváry könyve arról szól, hogy a 2. magyar hadsereg „ha nem is volt hős, de bűnös semmiképp, nem bűnösebb, mint az orosz-szovjet partizánbandák”. (Ungváry könyve csak néhány fejezete foglalkozik ezzel a hadtesttel.) Kertész úgy véli, ez a módszer „Schmidt Mária történész nagyasszony módszere”, aki a sztálini gulágokról is beszél, így „bagatellizálva” a holokausztot. Ungváry szerinte – és az általa idézett Krausz szerint – a korabeli forrásokból „azt helyezi reflektorfénybe, ami az eleve hazug prekoncepciójának megfelel”.

Kertész azt írja, csalódott Ungváryban, aki „beállt Orbánhoz zsoldosnak, elárulva a tudományt és a történészszakmát”, ezzel elősegítve a Horthy-Magyarország helyreállítását, ahogy Soros György nem olyan rég már megmondta.

A cikkíró tízezer karaktert szán arra, hogy bizonygassa: Sztálin nem akarta megtámadni a Harmadik Birodalmat, hanem a Nyugat ellen akarta fordítani, a Nyugat Sztálin ellen, Hitler pedig megőrült, és így került két front közé, csatlósával, Magyarországgal.

Hírdetés

„Sztálin alatt bezzeg nem volt népirtás”

Kertész Ákos szerint nem igaz, hogy Hitler megelőző háborúra kényszerült volna, hogy megelőzze Sztálin támadását, Ungváry „erre céloz ravaszul”. Azt írja: Sztálin csak Hitler ellen védekezett, voltaképpen szerette volna elkerülni a háborút, így a Szovjetunió az áldozat.

Az is baja Kertésznek, hogy ezzel Ungváry „úgy tesz, mintha a bolsevista, osztályalapú ideológia és a náci, faji alapú ideológia morálisan ugyanazon a szinten állna”. Mert Kertész szerint nem így van. Szerinte ugyanis bár „iszonyú sok vér tapadt Sztálin és bandája kezéhez is”, ami a Szovjetunió részéről, vagy a gulágokban történt, nem volt népirtás, mert annak áldozatai

„nem egész népek, nem »fajok« voltak, és »mindez nem keverhető össze a genocídiummal«.

Orbánozás, sorosozás

Így hát Kertész azt mondja: „az Ungváry-dolgozat beleillik abba az új szellemiségbe, amely Orbán Magyarországát a Horthy-rendszer restaurációja érdekében elárasztja”.

Az író a végén azért még felelősségre vonja Soros Györgyöt is: szerinte a tőzsdemágnás alapítványainak is szerepe volt abban, hogy „Orbán pattogó kis bolhából elefánttá növekedjen”.

Kertész biztosan nem olvasta a könyvet

Ungváry Krisztián Facebook-oldalán reagált a történtekre: mint írta, Kertész Ákos ideológiai oktatását csak erős idegzetűeknek ajánlja, és

99 százalékra teszi, hogy Kertész nem olvasta a könyvet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »