Kaiser Ferenc: a diktátoroknak még vissza kell térniük, ha tényleg békét szeretnénk

Kaiser Ferenc: a diktátoroknak még vissza kell térniük, ha tényleg békét szeretnénk

Csak a nyugati támogatással elsöpört tekintélyuralmi rendszerek visszaállításával lehetne stabil viszonyokat, működőképes államokat teremteni Afrikában és a Közel-Keleten. Így vehetnénk elejét az onnan induló népvándorlásnak – véli Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. A biztonságpolitikai szakértővel a jelenlegi bevándorlási válság kérdései mellett a jövő hasonló kihívásairól beszélgetett a Helyi Híradók.

– Feltűnő, hogy a bevándorlók mennyire ragaszkodnak a Magyarországon át vezető útvonalhoz. Miért próbálnak meg mindenáron erre jönni, hogyha kerítéseket építünk, és már a törvényeink is szigorúan büntetik a határsértést?

Hírdetés

– A Duna-medence az írott történelem kezdete óta fontos közlekedési útvonal volt, még mielőtt egyáltalán utak épültek volna. Eleinte magán a Dunán közlekedtek, később már gyorsabb volt a szárazföldön haladni. Nemcsak a török hódítók jöttek a Kárpát-medencén keresztül, de a Római Birodalomnak, Bizáncnak és a frankoknak is fontos volt ez a vidék stratégiai elhelyezkedése miatt. A Közel-Kelet felől ugyanis itt lehet a legrövidebb úton és nem mellesleg a legbiztonságosabban megközelíteni Nyugat-Európát. A mostani bevándorlók is ezért ragaszkodnak hozzá: javarészt sík terepen, rendezett, stabil államokon át és békés emberek között vonulhatnak. Elég ránézni Európa domborzati térképére: ha Szlovénián és Horvátországon keresztül próbálnának Ausztriába jutni, folyókon, hegyeken, vad tájakon kellene átjutniuk.

– Európa legnagyobb zsidó közössége él itt, és ha egy terrorszervezet merényletet kísérelne meg ellene, most könnyen a célpont közelébe juthatna.

– Lassan ott tartunk, hogy minden összeesküvés-elméletet számításba kell vennünk, de erre így sem látok reális esélyt. Egyrészt a magyar (sic!) zsidóság nem egy helyen él, ahol rá lehetne támadni, másrészt a mostani bevándorlók gyakorlatilag mind továbbmennek, nem próbálnak meg itt elvegyülni. Nyugat-európai merényletekre azonban biztosan lehet számítani, hiszen kétségtelen, hogy a zűrzavart kihasználva iszlám harcosok jutottak most akadálytalanul Európába. Ők később lépnek majd akcióba, egyelőre nem érdekük kiváltani a népharagot és bezárni a kapukat saját maguk előtt. A kiábrándult, „kiugrott” terroristákkal is lesz még gondunk, akik most szintén menekülnek, egykori bajtársaik elől. A szakirodalom szerint az olyan ember, aki kegyetlen harcokban, gyilkosságokban vett részt, nemigen tud szabadulni a múltjától, és idővel újra kitör belőle az agresszió.

– Európa vezető politikusai még nagyon messze vannak az egyetértésről. Hogyan lehetne a leggyorsabban és legbiztonságosabban kezelni a válságot?

– Ahogy már sokan elmondták, rövid távon a Szíriával szomszédos országok támogatásával lehetne enyhíteni a nyomáson. Libanon, Jordánia és legfőképp Törökország szír menekültek millióit fogadta be, az ENSZ ennek ellenére idén csökkentette a támogatásukat. Ott, „helyben” a nálunk elköltött pénz töredékével látványos eredményeket lehetne elérni. Ha jobb körülményeket teremtenénk a táborokban, kevésbé lenne vonzó a hosszú és viszontagságos út az ismeretlenbe. Emellett sokkal megfontoltabban kellene nyilatkozniuk az európai vezetőknek, és a mára milliárdos iparággá erősödött embercsempészetet is le kell törni valahogy. Sok a teendő, de a migráció olyannyira összetett folyamat, hogy tartósan nem lehet egyetlen beavatkozással megszüntetni az okait. Hosszú távon pedig – és ez elengedhetetlen – rendezett, működőképes államokat kell létrehozni Irakban, Szíriában, Afganisztánban és Líbiában.

– Arról is sokat beszélünk, hogy a „küldő országokban” kellene élhető feltételeket teremteni, így a vándorlás legfőbb indítékát vehetnénk ki az egyenletből.

– Mint ahogy a mellékelt ábra mutatja, a szóban forgó közel-keleti és afrikai országok demokratizálásával nemhogy békét nem teremtettünk, de véres háborúkat robbantottunk ki. Ezek az államok gyakran íróasztaloknál születtek, és a valóságban nem is működtek, működnek európai értelemben vett államként. Ha megkérdeznénk egy ottani átlagembert, elmondaná, hogy a diktatúra idején jobb volt az élet, mint most, mert működött az ország. Talán egyetlen európai politikus sincs, aki ezt nyíltan kimondhatná, de a diktátoroknak még vissza kell térniük, ha tényleg békét szeretnénk. Hiába számoljuk fel az Iszlám Államot, lesz helyette más, a hatalmi űrbe újabb terrorszervezet fog betörni. A demokráciát nem lehet exportálni, az államoknak maguknak kell eljutniuk odáig. Az iszlámot sem szabad megpróbálni kívülről megreformálni. A családi, nemzetségi és törzsi kötelékek túl erősek ahhoz, hogy lényegében a semmiből nemzetet, parlamentáris váltógazdaságot lehessen létrehozni.

– Egy korábbi tanulmányában azt jósolja: a népvándorlások, a globális átrendeződés kora lehet a 21. század, amiből csak ízelítő a mostani migrációs válság.

– A túlnépesedés miatt a globális átrendeződés és az ezzel járó népmozgások elkerülhetetlenek. A népességi viszonyok átalakulása ráadásul az egyes országok világpolitikai súlyát is nagyban befolyásolhatja. A nyugat-európai államok az évszázad közepére valósággal eltörpülnek majd Ázsia, Afrika és Dél-Amerika fejlődő óriásai mellett. Ráadásul népességük szerkezete is megváltozik: 2050-re Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország minden harmadik lakója muzulmán lehet a jelenlegi trendek szerint, akiknek szülei, nagyszülei bevándorlók voltak. (Ezzel párhuzamosan megtörténhet, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában is újra kell majd osztani a helyeket.) Napjainkra a legtöbb biztonságpolitikai szakértő egyetért abban, hogy bolygónk túlnépesedése és az ezzel járó környezetszennyezés a legnagyobb globális biztonsági kihívás. Akár a népességrobbanásról, akár a klímaváltozásról beszélünk, az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még tehetünk valamit a teljes összeomlás megelőzésére. A mostani migrációs válságra adott válaszaink így nemcsak a közvetlen jövőnket befolyásolják, de Európa világpolitikai kilátásait is meghatározhatják. Az öreg kontinens egyelőre lassan mozdul, pedig vennünk kell ezt az akadályt, ha a későbbi, sokkal nagyobb kihívásoknak meg szeretnénk majd felelni.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »