Hihetetlen történet Bódvarákó polgármesteréről, akit közel egy éve ítéltek el

Hihetetlen történet Bódvarákó polgármesteréről, akit közel egy éve ítéltek el

Farkas Árpád polgármestert 2016 október 12-én a Miskolci Törvényszék jogerősen – két év próbaidőre felfüggesztett hat hónap szabadságvesztésre – ítélte falopásért. Az indoklás szerint a vádlott a polgármesteri tisztségét, azaz a közmegbízatásából származó befolyását felhasználta a bűncselekmény elkövetéséhez.

Ennyi már bőven elég lett volna ahhoz, hogy Farkas Árpád polgármesteri karrierje véget érjen, de mégsem ez történt.

Hónapok teltek el úgy, hogy sem a Kormányhivatal, sem a polgármester, sem pedig a település jegyzője nem tett eleget a törvényben előírt kötelezettségének, miközben a település lakosainak fogalma sem volt arról, hogy egy olyan személy vezeti Bódvarákót, aki a törvény szerint méltatlanná vált arra. Valamikor ez év márciusában fedezte fel végül egy önkormányzati dolgozó a polgármester asztalán az ítéletet, amelyre felhívta az egyik helyi önkormányzati képviselő, Tóth Károlyné figyelmét.

A képviselő ezután a soron következő testületi ülésen kérdőre vonta a polgármestert: miért nem jelentette be azt, hogy őt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elmarasztalta a bíróság. Farkas Árpád azzal védekezett, hogy őt sem a bíróság, sem a kormányhivatal nem értesítette az ítéletről.

A N1TV júniusban a településen járt, ahol magát Farkast is megkérdezték az ügyről. A polgármester nem túl bőbeszédűen úgy fogalmazott, hogy ő már kielégítő választ adott a képviselő-testületi ülésen, de „köszöni szépen a lehetőséget”. Mikor tovább faggatták arról, hogy a tavaly októberi ítélet után mégis mikor szándékozik lemondani, azt mondta:

„Ha Önök ezt tudják, akkor miért engem kérdeznek?”

A helyszínen nem mellékesen az is kiderült, hogy a jogerősen elítélt fatolvaj polgármester az autója szélvédőjére „A maffia szolgálati járműve” feliratot tette, állítólag azért, mert ez szerinte vicces.

Az azonban már nem vicc, hogy a bódvarákói jegyző, Vécsei Vilmos is azt állította az N1TV-nek: ő sem tud semmiről sem, nem látott semmit sem, pedig a törvényesség betartatása az önkormányzatnál pont az ő felelőssége lenne.

Hírdetés

A bódvarákói furcsaságok és kalandok ezzel nem értek véget, mert Tóth Károlyné az N1TV-nek azt mondta, hogy az ítélet másolata biztosan eljutott a polgármester kezébe. Egy helyi lakos ugyanis „kinn a kapu előtt egy széken” csak úgy megtalálta az ítélet másolatát, és elvitette a polgármesterhez. Farkas Árpád állítólag úgy reagált, hogy „ez már régen lejárt”.

Tóth Károlyné ügyvédhez fordult és levélben megkeresték a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, amely július 4-én írt válaszában arról számolt be:

elmulasztotta őket értesítette mind az első fokon eljáró Kazincbarcikai Járásbíróság, mind pedig a Miskolci Törvényszék.

Ugyanakkor a válaszlevélből az is kiderült, hogy Farkas Árpád egy június 28-i levélben tájékoztatta a Kormányhivatalt az ellene indult büntető ügyről. Nem mellékes felvetés, hogy a polgármester miért állította akkor azt, hogy nem kapta meg az októberi ítéletet. Itt szükséges megjegyezni, hogy a kézhezvételtől három napon belül tájékoztatnia kellett volna a képviselő-testületet.

A Kormányhivatal végül azt ígérte Tóth Károlyné levelére válaszolva, hogy figyelemmel kísérik a bódvarákói képviselő-testület döntését, és amennyiben indokolt, úgy megteszik a szükséges intézkedést.

A testület – amely egyébként a polgármesterrel együtt háromtagú – július 31-én, zárt ülésen tárgyalta meg az ítélet alapján a méltatlansági eljárást.

Az Alfahír információi szerint a polgármester is szavazott, pedig ezt érintettsége okán nem tehette volna meg.

A képviselő-testület így arról döntött, hogy Farkas Árpád polgármesteri megbízatását nem szünteti meg.

Tóth Károlyné a Kormányhivatalhoz fordult, amely az Alfahír értesülése szerint egy szeptemberi keltezésű levélben arról számolt be, hogy a vonatkozó törvényeknek megfelelően a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál kezdeményezték a polgármester tisztségének megszüntetését, mivel a bódvarákói képviselő-testület a júliusi határozatában ezt nem tette meg. Így lassan egy év után végre eljuthat odáig az ügy, hogy megállapítsák a jogerősen elítélt Farkas Árpád méltatlanságát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »