Feloszlatták a parlamentet, október 19-én választás lesz

Feloszlatták a parlamentet, október 19-én választás lesz

Feloszlatták a parlamentet és október 19-re törvényhozási választásokat írtak ki vasárnap Kanadában.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a választás dátumát azután jelentette be, hogy megbeszélést folytatott David Johnston főkormányzóval (az ország államfőjének számító II. Erzsébet brit királynő képviselőjével).

Harper, aki 2006-ban került hatalomra, a találkozón a parlament feloszlatására kérte a főképviselőt. „Találkoztam a főkormányzóval, aki elfogadta a parlament feloszlatására vonatkozó kérésemet” – mondta a kormányfő.

Hírdetés

A hírügynökségi beszámolók szerint a Stephen Harper vezette konzervatív erők vasárnap megkezdték a maratoni hosszúságúnak számító – tizenegy hetes – választási kampányt. Ez lesz a harmadik leghosszabb kampány az ország történelmében.

A kampány középpontjában szakértők szerint a gazdasági kérdések fognak állni. Az 56 éves Harper sajtótájékoztatóján kijelentette, ő az egyetlen, akit megbízhatnak a komoly problémákkal küzdő gazdaság rendbetételével. „A jólétünk a gazdaságtól függ, és egy rossz vezető komoly károkat okozhat” – hangoztatta a miniszterelnök. Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor a kormány tehető felelőssé a gazdasági nehézségekért.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Kanadai Konzervatív Párt könnyedén elveszítheti az alsóházi többségét. A felmérések szerint a Kanadai Konzervatív Párt és a szociáldemokrata Új Demokrata Párt egyaránt 32-32 százalékon áll, a szabadelvű Kanadai Liberális Pártot pedig a választók 25 százaléka támogatja.

Ha Harper győz, ő lesz a Kanadát 1896 és 1911 között kormányzó Wilfrid Laurier óta az első olyan miniszterelnök az észak-amerikai országban, aki négy egymást követő választáson is nyerni tud.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »