Évek óta nem szállt így bele a kormányba a HÖOK

Évek óta nem szállt így bele a kormányba a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája jellegénél fogva inkább az érdekképviselet csendes tárgyalásos módját részesíti előnyben. Utoljára hat évvel ezelőtt, a 2011 őszi nagy egyetemista tüntetések idején, a tandíj burkolt bevezetése ellen tiltakozva álltak bele nyilvánosan a kormányba. Most is próbáltak szót érteni a hatalommal, de javaslataikaról tudomást se vettek.

Úgyhogy közleményükben kénytelenek megállapítani, hogy „a 2018. évi költségvetési törvény szerint Magyarország Kormánya számára

nem fontosak a felsőoktatási hallgatók és nem érdekes, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat.”

A HÖOK emlékeztet: több alkalommal is jelezték, hogy alacsonyak a felsőoktatási hallgatók ösztöndíjai, hiszen azok az elmúlt 10 évben nem emelkedtek semmit. Pedig a szervezet még kutatásokkal is alátámasztotta, hogy nagyon sok hallgató van nehéz helyzetben, és javaslatokat is dolgozott ki az elosztási rendszer igazságosabbá alakítására,

Hírdetés

Közleményük szerint azonban „a bíztató tárgyalások után azonban azt látjuk, hogy mégsem fontosak a felsőoktatási hallgatók a kormány számára.”

A HÖOK úgy véli, az az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia, „egy előremutató program”, ám ezzel együtt is úgy látják:

az olvasható ki a költségvetésből, hogy a kormány számára nem fontos, hogy a hallgatók hol élnek, milyen körülmények között töltik mindennapjaikat!”

Hozzáteszik: májusban elindított országos hallgatói fórumsorozatuk, a #Jövőkép Program során is újabb megerősítést kaptak, hogy „ezeken a területeken minél előbbi előrelépések szükségesek”, ugyanis eddigi fórumaik során mindig a top témák között volt „az ösztöndíjak és a kollégiumok fejlesztésének égető szükségessége.” A program összesgzésének nyilvánosságra hozatalát a közeljövőre ígéri a szervezet.

Az egy évtizede változatlan hallgatói ösztöndíjak és az ugrászerűen megugrott lakhatási, megélhetési költségek között feszülő ellentmondásra május közepén Dúró Dóra is felhívta a figyelmet az Országgyűlésben. A Kulturális Bizottság jobbikos elnöke a HÖOK javaslatát ajánlotta a kormány figyelmébe – ám Rétvári Bence államtitkártól a szokásos kincstári szövegen kívűl érdemi választ nem kapott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »