A szíriai kormány háborús stratégiája emberiesség elleni bűncselekmény?

A szíriai kormány háborús stratégiája emberiesség elleni bűncselekmény?

A nemzetközi emberi jogi szervezet legújabb, Elmegyünk vagy meghalunk című jelentésében közölte: a szíriai kormány ilyen tetteket 2016 augusztusa és 2017 márciusa között Damaszkusz közeli hat térségben, valamint Aleppó, Idlíb és Homsz városában hajtott végre.

„Ezek egy polgári személyek elleni rendszeres, kiterjedt támadás részei, amelyek emberiesség elleni bűncselekményekkel érnek fel”

 – olvasható a jelentésben.

Hírdetés

Az AI szerint ellenzéki szervezetek ugyanúgy vádolhatók polgári személyek ellen elkövetett „törvénytelen” ostromokkal, bár ők kisebb mértékben követtek el hasonló tetteket, mint a kormány.

A jelentés 2017 áprilisa és szeptember között 134 emberrel készített interjún alapul. A megkérdezettek között voltak ostromlott övezetekben élő, kitelepített lakosok, segélymunkások, szakértők, újságírók és ENSZ-illetékesek.

Az AI video- és műholdas felvételeket is elemzett, hogy alátámasszák a szemtanúk állításait.

A szíriai konfliktus békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött 2011 márciusában, majd polgárháborúba torkollott. A háborúnak legalább 330 ezer halottja van, a háború előtti 22 milliós népesség mintegy fele kényszerült elhagyni otthonát. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »