Zuhanásba kezdett a tátrai tigris

Zuhanásba kezdett a tátrai tigris

A tizenegy évvel ezelőtti világgazdasági válság óta nem fordult negatívba a szlovák gazdasági növekedést. Az idei első negyedévben azonban ismét vörös számokat mutatott ki a Statisztikai Hivatal: 3,9 százalékkal zuhant meg a bruttó hazai össztermék „gyarapodása”.

Ha az adatokat megtisztítjuk a szezonális hatásoktól, akkor a tavalyi első negyedéhez képest a zuhanás 4,1 százalékos, az előzőhöz (2019 utolsó negyedévéhez) képest pedig 5,4 százalékos.

A gazdasági visszaesés természetesen a koronavírusjárvány következménye, bár az első beteget csak márciusban, a vizsgált időszak utolsó hónapjában regisztrált. A bevezetett korlátozó intézkedések ellenére a belföldi fogyasztás ugyan emelkedett , de messze nem tudta kompenzálni a külföldi kereslet zuhanását.

Hírdetés

Ráadásul a szlovákiai 5,4 százalékos negyedéves zuhanás a második legrosszabb az EU-ban a francia statisztika után (-5,8 százalék). Magyarország ott van a legjobb hatban (-0,4 százalék), Románia, Bulgária és Finnország pedig egyelőre nulla közeli, de pozitív tartományban vannak.

A HNonline.sk infografikája:

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(„script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »