Zsúfolt évadkezdés, új bemutató később (Háromszék Táncszínház)

Zsúfolt évadkezdés, új bemutató később (Háromszék  Táncszínház)

A szeptember eleji, Székelyudvarhelyen tartott Erdélyi Táncháztalálkozón az Udvarhely Néptáncműhellyel, a Kedves és a Heveder zenekarral közösen bemutatott Ritka magyar – Kallós Zoltán emlékére című folklórműsorral indult az új évad a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncszínházban. Ezt követte több előadás a Lúdas Matyiból, aztán turnéra indult a társulat, amelynek legfontosabb állomása a budapesti Művészetek Palotája, ahol két alkalommal mutatják be az Ecce Homo című produkciót a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, utána itthon vesznek részt a XV. Székelyföld Napokon, majd újabb turné következik, ezúttal a Hagyományok Háza meghívására.

Az együttest fenntartó megyei önkormányzat határozata alapján új névvel működő társulat zsúfolt őszi programja és az új évadra tervezett két bemutató alkotóival való időpont-egyeztetés késlelteti az új produkciók elkészítését, de nem kizárt, hogy az év végéig sikerül színpadra állítani legalább az egyiket – tudtuk meg Virág Endrétől. Az együttes igazgatója elmondta, egy folk­lórműsort terveznek ifj. Zsuráfszky Zoltán rendezésében, amelynek zenei szerkesztője ifj. Csoóri Sándor, az évad másik új előadását, egy táncszínházi produkciót Juhász Zsolt rendezi, de említetteken kívül az anyagi lehetőségektől is függ a bemutatók időpontja.

A székelyudvarhelyi évadnyitó előadás rendhagyó és rendkívüli az együttes számára, mert két tánckar és két zenekar ritkán lép egyszerre közönség elé egyetlen előadásban – hangsúlyozza Ivácson László koreográfus. A Tőkés Csaba Zsolt rendezte-koreografálta, Kelemen László zenei szerkesztésében összeállított Ritka magyar folklórműsor eredetileg az Udvarhely Néptáncműhely produkciója, amelyet a sepsiszentgyörgyi közönség júniusban láthatott a 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóján. Nem volt könnyű feladat átszabni az előadást két társulatra, de megérte, a városi sportcsarnokban legalább kétezerötszázan láthatták – vélekedik Ivácson László. Nincs sok esélye, hogy ilyen felállításban még be tudják mutatni, mivel kevés az olyan színpad, ahol egyszerre két tánckar fel tud lépni. A székely­udvarhelyi produkciót több Lúdas Matyi-előadás követte itthon, a nemrég elhunyt Novák Ferenc 2001-es rendezésében, majd a 2008-ban bemutatott, idén felújított mesejátékot október 17-én a vargyasi, 18-án az ozsdolai közönség láthatja a XV. Székelyföld Napok részeként.

 

Hírdetés

 

Az esztendő talán legkiemelkedőbb vendégszereplésére készül az együttes: október 11-én és 12-én két alkalommal mutatják be a Farkas Tamás és Tapasztó Ernő rendezte, Munkácsy Mihály életútja egy-egy karakteres elemét a tánc nyelvén tolmácsoló Ecce Homo című előadást a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa Fesztivál Színház) Magyarország egyik legrangosabb összművészeti eseménysorozatán, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon. Sipos Noémi, a Háromszék Táncszínház aligazgatója lapunknak elmondta, az együttes legutóbb tíz éve lépett fel a Müpában, rendkívüli lehetőségnek tartják, hogy egymás után két este is bemutathatják az Ecce Homot. A budapesti előadásokat október 8-án aradi, 9-én hajdúböszörményi fellépés előzi meg, az egyhetes turné utolsó állomása Békéscsaba október 13-án.

A Székelyföld Napok fellépéseit követően, egy sepsiszentgyörgyi előadás után az együttes visszatér Magyarországra: október 27-én a budapesti Hagyományok Háza szervezésében rendezett Határtalan Táncfőváros Fesztiválon mutatják be a Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté rendezte-koreografálta Hazától hazáig című folklórműsort, amellyel 28-án a nagykárolyi, 29-én a margittai közönség előtt lépnek színpadra.

A zsúfolt október után a hagyományos kétnapos novemberi Népzene- és néptánctalálkozóé a főszerep, amelynek idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a kiemelt meghívottja két elő­adással: a Martin György emlékére összeállított Élő táncarchívum sorozatból a Kalotaszeg és Szatmár kétrészes előadását pénteken a Tamási Áron Színházban mutatják be, szombaton a Sepsi Arénában az Európa Szívében című folklórműsorral lépnek színpadra.

A Háromszék Táncszínház a műsoron lévő három előadást december végén megismétli a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstú­dióban, és ha a körülmények, anyagiak és egyebek lehetővé teszik, év végén vagy az új esztendő elején új bemutatóval is megörvendeztetik a nagyérdeműt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »