Zsolnán már nem elég az 1460 euró. Vajon melyik autógyár fizet a legjobban?

Zsolnán már nem elég az 1460 euró. Vajon melyik autógyár fizet a legjobban?

Mivel hosszú évek után sikeres az ország gazdasága, így az autógyárak alkalmazottai úgy döntöttek, hogy több pénzt kérnek a munkájukért.

Tavaly a pozsonyi Volkswagen alkalmazottai sztrájkoltak, most pedig a zsolnai KIA dolgozói fenyegetőznek sztrájkkal. Az zsolnai KIA üzem szakszervezetei ugyanis nagyobb fizetésemelést kérnek annál, mint amit a vezetőség ajánlott.

De vajon melyik autógyárban lehet a legtöbbet keresni?

Száz eurókkal az átlagbér felett

Szlovákiában a tavalyi bruttó bér 954 euró volt.

Az autógyárakban dolgozó alkalmazottak viszont ettől jobban keresnek. Az elérhető információk szerint a nagyszombati Peugeot-gyárban a gyártásban résztvevő alkalmazottak – a menedzserek fizetését leszámítva –  tavaly átlagosan 1395 eurós bruttó bért kaptak, míg a Volkswagen munkásainak bruttó bére 1790 euró volt.

A zsolnai KIA-ban a vezetőség legújabb ajánlata szerint az átlagos fizetés 1500 euró felett lenne.

 

10 euróért civakodnak

A zsolnai üzem menedzsmentje azt állítja, hogy átlagosan havi 107 eurós fizetésemelést kínált az alkalmazottaknak, ám a szakszervezetek állítólag 117 eurót kérnek. „A szakszervezetek tíz eurónyi különbség miatt fenyegetőznek sztrájkkal“ – mondta az emberi források igazgatója, valamint a társaság vezetőségének egyik tagja, Anton Ondrej.

Mivel az alkalmazottak a sztrájk idején elveszítik a jogosultságukat a fizetésre, s minden bizonnyal a termeléssel kapcsolatos bónuszoknak is búcsút mondhatnak, ezért egy napnyi sztrájkkal többet veszítenek, mint amennyit a szakszervezetek követelménye hozna nekik egész évben a konyhára – tette hozzá Ondrej.

Amennyiben érvényes, hogy a KIA üzemében a gyártásban résztvevő alkalmazottak átlagosan 1458 eurót (más források szerint 1354 eurót) kapnak, akkor a menedzsment fizetésemelése után 1565 euró lenne az alkalmazottak havi fizetése.

Amellett, hogy a gyári munka kemény gürcölést jelent, a szlovákiai gyárak alkalmazottai még mindig jóval kevesebbet keresnek, mint Nyugaton. A gazdasági fellendülésnek és a munkanélküliség jelentős csökkenésének hála eljött egy olyan időszak, amikor az autógyári alkalmazottak is felemelhetik a hangjukat a magasabb fizetés reményében.

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: autorubik.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »