Zsidó tüntetés New Yorkban: Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről!

Zsidó tüntetés New Yorkban: Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről!

Az izraeli kormány korábbi bejelentése értelmében július elején Izrael megkezdi a megszállt Ciszjordánia jelentős területeinek bekebelezését. A „Palesztin Harag Napja” néven július 1-jén világszerte tüntetések zajlottak a zsidó állam tervezett lépése ellen. New York-ban a Neturéj Kártá nevű ortodox zsidó vallási közösség több tucat tagja palesztin zászlókkal és cionizmusellenes transzparensekkel csatlakozott a bekebelezés elleni központi tiltakozáshoz – írja Voice of Jews twitteres hírportál és a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.

A megszállt Ciszjordánia egyes részeinek tervezett izraeli bekebelezése ellen július 1-jén világszerte tüntetések, tiltakozó menetek voltak. A „Palesztin Harag Napja” elnevezésű tiltakozás keretében a legnagyobb megmozdulásokra Libanonban, Jordániában és természetesen a Gázai övezetben, illetve az annektálásra kiszemelt, megszállt Ciszjordániában került sor. Az Amerikai Egyesült Államokban a legnépesebb tiltakozások Los Angelesben, Chicagóban, San Franciscóban és a New Yorkban voltak.

Amerikában a központi tüntetés New Yorkban volt, ahol a tiltakozó menet a Bay Ridge-től kiindulva a főleg mexikóiak és Puerto-Rico-iak negyedének számító Sunset Park-beli 5. Avenue (fasor) irányába vonult. A tüntetők spanyolul a többi között ezt skandálták: „Lucha! Lucha Palestina!” (Harcolj! Harcolj Palesztina!” A tiltakozók nagyméretű molinóra rajzolva a híres brazil karikaturista, Carlos Latuff 2017-es alkotását is magasba emelték: a Jeruzsálemet nagylelkűen Izraelnek ajándékozó Trump elnököt egy palesztin asszony a térdére fektetve, lehúzott papucsával jól elfenekeli, miközben azt kiáltja: Jeruzsálem Palesztina fővárosa!

Hírdetés

New York Brooklyn nevű városrészében a tüntetőkhöz több tucat ortodox zsidó is csatlakozott. A megmozduláson beszédet mondott Jiszróél Dovid Weiss rabbi, a Neturéj Kártá (arameus nyelven: A Város Őrzői – נטורי קרתא) nevű anticionista, a palesztinok szabadságküzdelmét támogató ortodox zsidó közösség szószólója. A fekete, illetve a palesztin fejkendő (kefijá) ismert mintáját megjelenítő arcmaszkban megjelent ortodox zsidók palesztin zászlókat lengettek, valamint az „Izrael Állam nem képviseli a világ zsidóságát” és a „A hiteles rabbik mindig ellenezték a cionizmust és Izrael Államát” szövegű transzparenseket emeltek magasba.

A Város Őrzői nevű ortodox zsidó közösség transzparensein még a következő feliratokat is lehetett olvasni: „A Tóra megköveteli, hogy egész Palesztinának vissza kell adni a palesztin szuverenitást”, „Jeruzsálem Palesztina fővárosa” és „A judaizmus elutasítja a cionizmust és Izrael Államát”. Jiszróél Dovid Weiss rabbi a tüntetésen mondott beszédében követelte, hogy Izrael vonuljon ki a megszállt palesztin területekről, s hagyjon föl a Gázai övezet és a megszállt Ciszjordánia palesztin lakosságának elnyomásával, s ne hajtsa végre Ciszjordánia egyes részeinek tervezett annektálását.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »