Zsidó spekulánsok nyerhetnek nagyot az orosz válságon (is)

Zsidó spekulánsok nyerhetnek nagyot az orosz válságon (is)

Az USA pénzintézetei elhagyták Oroszországot, miután Putyin megindította csapatait Ukrajna ellen, de szép pénz folyik be abból, hogy kihasználják a szankciók következményeit.

Kétéves csúcson az orosz cégek adósságának kereskedelme – összegezte a helyzetet a Bloomberg. Ezek az arbitrázsügyletek normális időkben nem túlságosan jelentősek, de válság idején komoly pénzt hozhatnak.

Nemcsak a cégek adóssága, de az orosz állam külföldi tartozása is előnyös ügyleteket kínál, hiszen Oroszország csődközelben van – nem a pénzhiány miatt, hanem mert Oroszország devizatartalékát befagyasztották, így rubelben tudja fizetni dollárban vagy euróban jegyzett adósságait.

35%-kal nőtt meg az orosz állampapírok forgalma az ukrajnai háború kezdete óta a tavalyi állapotokhoz képest. Ez most mintegy 5 milliárd dollárt jelent február 24-től április 7-ig.

"Rengeteg spekuláns vásárolja most az orosz államkötvényeket, amelyek hamarosan teljesen a bóvli kategóriába kerülhetnek" – nyilatkozta a tekintélyes Wharton School egyetem professzora. Philip Nichols, aki az orosz pénzpiac egyik legjobb szakértőjének számít az Egyesült Államokban, percenként kapja a hívásokat, mert nagyon sok pénzpiaci szereplő érdeklődik az orosz papírok iránt.

Hírdetés

"Ezek az ügyletek legálisak, és szép pénzt hozhatnak, de nagy a kockázat attól függően, hogy miképp alakul a háború Ukrajnában, és milyen szankciókat hoznak Oroszország ellen."

A helyzet percenként változhat: a washingtoni pénzügyminisztérium közölte például múlt kedden, hogy az oroszok egyetlenegy dollárhoz sem juthatnak hozzá az amerikai bankokban. A washingtoni kongresszus megszavazta, hogy Oroszországtól vonják meg a most favored nation státuszt a nemzetközi kereskedelemben, ami komoly vámterheket és szigorúbb elbírálást hozhat a számukra a világpiacon, legalábbis annak amerikaiak által irányított részén.

Azzal, hogy Oroszországot kizárják a nemzetközi kereskedelemből, drámai mértékben csökkenhet a GDP. Ha a Wall Street a reálgazdaság alapján döntene, akkor menekülne az orosz papíroktól. De nem teszi, mert sokat lehet nyerni, ha valakinek szerencséje lesz.

108%-os haszon

Van olyan orosz államkötvény, amely jelenleg csak 48 centet ér. Szeptemberben jár le, akkor 108%-os profit várható. Persze addig még nagyon sok minden történhet. Például az, hogy Oroszország csődbe jut, és nem fizet. Ez utoljára 1998-ban történt meg. Össze is roppant Jelcin rendszere, és hamarosan jött Putyin. Putyin mindenképp el akarja kerülni a fizetésképtelenséget – írja a Wall Street Journal.

"Az orosz adósság azoknak a spekulánsoknak való, akik magas kockázattal játszanak, intézményi befektetőknek nem ajánlanám" – hangsúlyozta Nichols professzor a CNN gazdasági rovatának.

(hvg nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »