Zsidó oligarchák háborúja Ukrajnában – felboríthatják a Nyugat-barát kormány törékeny egységét

Porosenko leváltotta a Dnyipropetrovszki terület milliárdos kormányzóját. A Donyeck megyével szomszédos kelet-ukrajnai terület 52 éves vezetője azért került a belpolitikai viharok középpontjába, mert a múlt csütörtök éjjel álarcos fegyveresek hatoltak be az UkrTransNafta fővárosi székházába, válaszul arra, hogy menesztették a vállalat Kolomojszkij emberének számító igazgatóját.

A kormányzó leváltásáról szóló rendeletet a vele folytatott kedd esti találkozón írta alá Petro Porosenko – közölte az államfői hivatal sajtószolgálata. A közlemény szerint Porosenko nyomatékosította, hogy a Dnyipropetrovszki terület megbízható védelmi vonal kell hogy maradjon Kelet-Ukrajnában. „Biztosítanunk kell a békét, a stabilitást és a nyugalmat” – mondta. Az elnök közölte, hogy Valentin Reznyicsenkót fogja kinevezni a megye ideiglenes kormányzójává.

Hírdetés

A legnagyobb hatalmú ukrajnai zsidó oligarchák között számon tartott Kolomojszkij – akinek banki, energetikai és médiacégekben lévő vagyonát tavaly 1,8 milliárd dollárra (mintegy 500 milliárd forint) becsülte a Forbes magazin – tavaly tavaszi kinevezése óta értékes szövetségese volt a Porosenko vezette kijevi kormányzatnak az oroszbarát szakadárok előretörését megállító terrorkommandók finanszírozásával. A kijevi vezetőkkel vívott harcai ellenben azzal fenyegettek, hogy felborítják a Nyugat-barát koalíciós kormány törékeny egységét.

Porosenko éppen ezért kedd éjjel aláírta az ukrán vállalati törvényt módosító rendeletet is, amelynek értelmében a legfontosabb vállalati döntésekhez mostantól a tulajdonosoknak csal 50 százalék plusz egy részvény arányú többségére lesz szükség az eddigi 60 százalék plusz egy részvény helyett. A lépés azt jelenti, hogy Kolomojszkij, aki az UkrTransNafta valamivel több, mint 40 százalékát birtokolja, elveszíti vétójogát a többségében állami kézben lévő tröszt döntéseiben.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »