Zsidai Roy az újraindulásról: külföldi munkaerő nélkül ez nem fog menni

Zsidai Roy az újraindulásról: külföldi munkaerő nélkül ez nem fog menni

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője az InfoRádióban elmondta, szakemberekkel beszélve sem világos számára, hová tűnt a munkaerő, mert Ausztriában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is hiány van.

Bizakodva várják a húsvéti hosszú hétvégét a budapesti éttermek – mondta az InfoRádiónak Zsidai Roy étteremtulajdonos.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője ugyanakkor arról is beszélt, hogy a pandémia miatt a fővárosi éttermek 40-45 százaléka kénytelen volt bezárni, és sokan közülük már nem is tudtak újranyitni. Hozzátette: most az orosz-ukrán háború is nagy visszaesést okoz a szektornak.

„Nagy utat jártunk be 2019-től… masszívan túlkínálatos piacról indultunk, szinte túlfűtött turizmusból, és lehet, hogy most is annyi lesz a kihívás, hogy körmünkre ég a gyertya. Sokaknak kiderült aztán, hogy bár divat lett a vendéglátás,

az nem elég hozzá, hogy az embernek van egy kis tőkéje, és már megy is.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}

Hírdetés

});

Sokat tisztult a piac.”

Hogy kik maradtak fenn, és mi miatt, arról azt mondta, „nyilván elsősorban azok tűntek el a piacról, akik eleve nem voltak idevalók, nem volt hosszú távú küldetéstudatuk, alkotásvágyuk, csak egy felfutó piacon akartak minél több pénzt szerezni”.

„Sok kárt is okoznak a szektornak, mert mivel nem értenek hozzá, bérszínvonalban és számos egyéb tekintetben, fizetési morálban, beszállítók felé nem hosszú távú kultúrát képviselnek” – fejtette ki.

Zsidai Roy szerint a szakma ebből az állapotból jutott el idén februárban abba a helyzetbe, amikor a Covidnak „vége lett”, de még a háború nem tört ki, ám ez a békeidőszak mindössze „pár órás volt”.

„Budapesten nagyon sok rendelést, előrendelést, foglalást lemondtak, most pedig egy bizonytalan visszarendeződés látható, a tengerentúlról nagyon közel vagyunk Ukrajnához.

Európában egyszerre lett vége a pandémiás szigorításnak mindenhol, ezért a kínálat nagyon megnőtt,

a Covid alatt az utolsó egy évben Magyarország nagyon liberális volt, és ez még jól jöhet nekünk” – mondta Zsidai Roy.

Az infláció viszont nagy bajt okoz a munkaerőfronton, számos szakemberrel beszélve arra jutott, hogy nem világos, hová került a munkaerő, mert az

nemcsak a vendéglátásból hiányzik, hanem a gyártásból és Ausztriából is.

„Még Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is munkaerőhiány van, egyelőre nem látszik más megfejtés, mint hogy az emberek a Covid után még nem tértek vissza teljesen a munka világába, aki dolgozik, az sem dolgozik olyan elánnal, mint korábban, ez látszik mindenhol” – értékelte a helyzetet.

Kijelentette: a helyzet külföldi munkaerő nélkül nem is fog megoldódni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »