Zselízen adták át a Csoóri Sándor Program okleveleit

Zselízen adták át a Csoóri Sándor Program okleveleit

Felvidéken négy helyszínen adták át – összesen mintegy 59 népi hagyományőrző műhelynek 85 millió forint értékben – a Csoóri Sándor Program díjazottainak az okleveleket és vele együtt a programban való sikeres részvétel lehetőségét. 

A díszokleveleket Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója adta át ünnepélyes keretek között.

A Csoóri Sándor Program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.

A magyar népi kultúra, népművészeti értékek társadalmi elfogadottságának, beágyazódásának fokozása, alapértékként való kezelése.

A Garam menti eseményen Juhász Eszter a Kincső Néptáncegyüttes szakmai felelőse, a önkormányzati képviselő köszöntette a díjazottakat és a vendégeket, majd a zselízi néptánccsoport tartott rövid bemutatót. Ezt követően szólt az egybegyűltekhez Gubík László, a Magyar Szövetség újonnan megválasztott elnöke, aki lévaiként földinek számít a Garam mentén.  Juhász Eszter azzal adta át a szót, hogy „szántsa fel Felvidéket és akkor a közösség is követni fogja őt”.

Kardosné Gyurkó Katalin és Gubík László (Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma)

Gubík ünnepi köszöntőjében arra mutatott rá, hogy

Hírdetés

a magyarok DNS-ében a népi kultúra kódolva van, ami tartást ad a népünknek. A népi hagyományőrző egyesületek felelőssége és jelentősége ezért különösen fontos.

Ezért a politikus megköszönte valamennyiüknek áldásos munkájukat, amivel irányt szabnak a közösségnek. „Fontos az érdekképviselet, fontosak a gazdasági vállalkozások, de a közösségépítés nélkül mindez üres. Ezért kívánom, hogy szülessenek népmesei hősök, mert ha vannak ilyen helyi példaképek, akkor az egyre több fiatalt ösztönöz, hogy otthon boldoguljon és ne máshol keressék a boldogulást” – mondta Gubík.

A miniszteri főtanácsos az oklevelek átadása előtti beszédében hangsúlyozta,

nyolc év alatt tizenkétezernél is több sikeres pályázat kapott támogatást a programban.

Csak 2024-ben 2,5 milliárd forint értékben 1776 pályázat nyert, s fordíthatja energiáit a szakmai munkára, mert az útiköltségtől, a technika biztosításán át a tiszteletdíjakon keresztül a terembérletig, az eszközbeszerzésig kap segítséget a programnak köszönhetően. „A program maga egy kicsit olyan, mint az ógyallai csillagvizsgáló: azokat a „csillagokat”, azokat a kiemelkedő szervezeteket, egyesületeket, csoportokat kutatja, amelyek kimagaslanak munkájukkal” – emelte ki Kardosné Gyurkó Katalin.

A díjazottak listája ITT tekinthető meg.

 

Csonka Ákos/Felvidék.Ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »