Zsák Malina Hedvig: Ficotól Kaliňákig mindenkit utolér a végzete. Nem költözöm vissza Szlovákiába

Zsák Malina Hedvig: Ficotól Kaliňákig mindenkit utolér a végzete. Nem költözöm vissza Szlovákiába

„Csak nagyon lassan fogtam fel, hogy valóban vége, és inkább szomorúságot, mint megkönnyebbülést éreztem. Nem tudtam úgy gondolni rá, hogy végre véget ért életem egy keserű időszaka, mert az foglalkoztatott, hogy eltelt 12 olyan év, amikor semmit sem élhettem meg önfeledten anélkül, hogy ne arra kelljen gondolnom, hogy az életem mások kezében van”

mondta Zsák Malina Hedvig a SME napilapnak adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy nemrég a Győri Járási Ügyészség lezárta az ellene Szlovákiában indított eljárást. Mint mondta, a magyar ügyészség döntése ahhoz túl későn érkezett, hogy valódi katarzist jelentsen számára.

Arra a kérdésre, hogy megbékélt-e azzal a tudattal, hogy támadói valószínűleg sosem kerülnek bíróság elé, a következőképp válaszolt:

Azt is elmondta, hogy nagyra értékelte Andrej Kiska köztársasági elnök meghívását az elnöki palotába, ami pozitív gesztus volt. Hozzátette, hogy Kiska nem csak akkor állt mellé, amikor már nem volt mit veszítenie, hanem az elnökválasztási kampány során is. Azzal, hogy az államfő kegyelmet ígért neki, ha a szlovák hatóságok elítélik, Hedvig szerint több szavazatot veszített, mint nyert.

Az újságíró felvetette, hogy sokan úgy vélték, hogy Hedvignek továbbra is ki kellett volna állnia az igazáért és tovább kellett volna harcolnia a bíróságon. Ő erre azt válaszolta, hogy ezek azok az emberek, akik szimbólumként tekintenek rá.

Hírdetés

Hedvig azt is elmondta, hogy ha másképp csinálna valamit az elmúlt tizenkét évben, az a Strasbourgi Bírósághoz adott kereset lenne, ami szerinte semmilyen eredményt nem hozott, de, mint mondta, élete legnehezebb időszakának kezdetét jelentette,

Később hozzátette, hogy tudja, ki mindenki felelős meghurcolásáért, és sosem bocsát meg nekik.

 

Hedvig arról is beszélt az interjúban, hogy Magyarország lett az otthonuk, a hazájuk, de Szlovákia lesz mindig a születési helye. „Mindig is szlovákiai magyar maradok, ez mindenhol elmondom” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy valaha hazatérjen Szlovákiába, egyértelműen nemmel felelt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »