Zöldülő Zselíz

Zöldülő Zselíz

Uniós pályázatnak köszönhetően a zselízi önkormányzat 270 ezer eurót költhet a zöld infrastruktúra fejlesztésére. A munkálatok idén októberben el is kezdődtek.

A zöld infrastruktúra az Európai Unió szakértői szerint azon az elven alapul, hogy „a természet és a természetes folyamatok védelmét és javítását tudatosan beépítik a területrendezésbe és a területfejlesztésbe”.

A projekt szakmai leírásából kiderül, hogy a város a Környezetminőség operatív program keretében nyújtotta be, amely a védett területeken kívüli biológiai sokféleség és ökoszisztémák (növények, állatok és az élőhely együttese) megőrzésére és helyreállítására, továbbá a zöld infrastruktúrára összpontosít.

Hírdetés

Amint azt a város egyik újraválasztott önkormányzati képviselője, Csonka Ákos megfogalmazta, a bürokrácia háromszor is megismételte a közbeszerzési folyamatot, végül mégis elindulhatott a megvalósítás.

A Kohéziós Alap támogatásából megvalósuló pályázat révén összesen 443 fát és 2688 bokrot ültetünk ki városunk több pontján, például a több száz-éves gesztenyefasornál, a Schubert utca térségében, a Garam partján, a szódói duzzasztónál és a szódói temetőnél. Ezenkívül több régi, beteg fa szakszerű kezelésben részesül.

A képviselőtől azt is megtudtuk, hogy a biodiverzitás megőrzése elnevezésű projekt 95%-os támogatásban részesült. A város önrésze 5%-nak felel meg, ami ebben az esetben 13 500 eurót tesz ki. A projekt megvalósítása 75 napot vesz igénybe, s két szakaszból áll: az első, hogy a károsodott fákat kezelik, a második a projekttervnek megfelelő ültetési fázis. A munkálatokkal a Green Project vállalatot bízták meg.

Megjelent a Magyar7 2022/46. számában. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »