"Zöldülő" Forma-1 kell ahhoz, hogy a Volkswagen végre beszálljon a száguldó cirkuszba

"Zöldülő" Forma-1 kell ahhoz, hogy a Volkswagen végre beszálljon a száguldó cirkuszba

Az, hogy hamarosan új motortípus érkezik a Forma-1, régóta köztudott az autósport királykategóriájának számító sorozat rajongóinak körében. Az azonban sokakat meglephetett idén tavasszal, hogy a Volkswagen-konszern képviselői komolyan fontolgatják, ha kellően zöld és kellően „vízszintes” lesz a pálya, az Audi vagy a Porsche (sőt, egyes sajtóhírek szerint akár mindkettő) kész porondra lépni a száguldó cirkuszban.

A VW tulajdonképpen két fő feltételhez köti a belépést. Mivel a 2014-ben indult hibridéra motorjai a következő években várhatóan tovább egyszerűsödnek, s a motorgyártók közti különbségek, ha el nem is tűnnek, de biztosan mérséklődnek, a konszern nem is választhatna jobb időszakot a belépésre. A VW-nél azt remélik, a jelek szerint jogosan, hogy a motorok egyszerűsödésével tapasztalatlanságuk már nem jelent majd akkora hátrányt, mint jelentett volna évekkel korábban, például a V8-as éra zenitjén. 

A Forma-1-es bennfentesek tudni vélik, hogy a VW számára a Forma-1 várható „kizöldülése” is döntő fontosságú lehet. 

Jelen állás szerint a legtöbben egyetértenek abban, hogy 2026-ban, legfeljebb egy-két év különbséggel, de a VW biztosan megjelenik motorgyártóként a Forma-1-ben. Hogy melyik márkájával, egyelőre nem tudni. Egyesek az Audi-ra, mások a Porsche-ra esküsznek, de néhányan azt is tudni vélik, hogy mindkét márka megveti lábát a sorozatban.

A VW korábban kategorikusan kijelentette, ha az MGU-H technológiát nem vezetik ki a sorozatból, nem szállnak be, hiszen „a lehetetlennel lenne határos” számukra behozni a hibrid-éra kezdete óta használt alkatrész fejlesztésében „elért” lemaradásukat. Igen kemény tárgyalássorozat előzte meg, hogy a jelenlegi gyártók (Mercedes, Honda, Renault, Ferrari) önként lemondtak egy olyan alkatrészről, amelynek fejlesztésébe éveket és milliókat öltek. 

Mivel a technológiai fejlődés (és egy viszonylag új rendszer, a hátsó tengelyről energiát visszanyerő MGU-K) lehetővé teszi, hogy a motorok teljesítménye MGU-H nélkül se csökkenjen számottevően, a „régi” gyártók elfogadták a változásokat, hiszen nekik is jól jön, ha a motorfejlesztés egyszerűbbé, ráadásul olcsóbbá válik.

A húrt persze nem lehet a végtelenségig feszíteni. Mivel 2026-tól költségsapka is jön az F1-ben, a VW kitalálta, hogy új gyártóként nekik némileg lazább sapkát kelljen a fejükre húzniuk: működésük első néhány évében költhessenek más csapatoknál többet a fejlesztésre. Bár a konszern szempontjából ebben nyilván van ráció, nem is kevés, a régi nagyok azonnal jelezték, tudják ők hányadikán van elseje, a VW lesz szíves nem túlfeszíteni a húrt. 

A Ferrari különösen élesen bírálta az ötletet, s bár hivatalos álláspont szerint az egyeztetés jelenleg is zajlik, iparági szakértők azt mondják, kevés az esély a megegyezésre.

 

Hírdetés

Nem a VW színrelépése az egyetlen feszültségforrás jelenleg az F1-ben. Mivel a Honda a szezon végén gyártóként kivonul a sorozatból, a Red Bull átveszi tőlük a motorfejlesztést. Saját, teljesen új gyárat hoznak létre, amely tovább gyártja, illetve fejleszti számukra a jelenlegi Honda-motort. A másik három gyártónak ez érthető módon nem tetszik, hiszen a „bikák” azt szeretnék, ha az új motorgyártókra érvényes feltételekkel vághatnának neki a következő szezonnak. Ez mind a versenyszabályok szempontjából, mind anyagilag kedvezőbb lenne az istállónak/motorgyártónak, csakhogy a Mercedes-Ferrari-Reanult hármasnak ehhez nagyon nem fűlik a foga.

Lassan Cili néni sarki csámcsogója is közzéteszi, mikorra várhatóak a kínálatában karbonsemlegesen előállított csalamádés hamburgerek és gyíkhúsos szendvicsek, így nem meglepő, hogy a Forma-1-re is hasonló jövő vár. Ha minden igaz, 2030-ra tervezik a nettó karbonsemlegességet (ez nem nulla kibocsátást jelent!), ami egy autóverseny esetében nem kis kihívás. Apró babalépések már történtek, de a nagy ugrás csak 2026-ra várható. Ha minden igaz akkora már teljesen karbonsemlegesen előállított üzemanyaggal táplálják majd a motorokat. Hogy pontosan hogyan, azt viszont még nem tudni!

A fejlesztés két irányban zajlik. Biomasszából előállított üzemanyagokról és úgy nevezett szintetikus e-üzemanyagokról is hallani.

Félreértés ne essék, ezek elégetése is CO2-kibocsátással jár, pusztán arról van szó, hogy az üzemanyagok „életciklusa” során a karbonemisszió jóval alacsonyabb, mint a hagyományos üzemanyagok esetében. A biomassza-üzemanyagok, papíron legalábbis, igen jó ötletnek tűnnek. A növényi biomasszából, szerves háztartási vagy ipari hulladékból előállított üzemanyagok elégetése legfeljebb annyi szén-dioxidot juttatna vissza a légkörbe, amennyi elnyelődött a „forrás” életciklusa során – ezt jelenti tulajdonképpen a nettó karbonsemlegesség. Hasonlóan ígéretesek az e-üzemanyagok is, amelyeket a légkörből kinyert szén-dioxid és hidrogén házasításával készítenek el. Apró bökkenő azonban, hogy az előállításukhoz rengeteg energia kell, azt pedig elő kell állítani valahogy (a kérdés, van-e ehhez zöld energiaforrás, vagy a réven és vámon is veszítünk, az legfeljebb a tamáskodókat érdekli).

Hogy a Forma-1 melyik utat választja, nem tudni.

Egyelőre eltolják maguktól a problémát, mondván, majd az üzemanyaggyártók eldöntik, ők miként tudnak hatékony, olcsó, de környezetbarát üzemanyagot előállítani. A Forma-1 illetékeseinek csak annyi a dolga, hogy 2026-ban végén szerződést kötnek a legjobbal.

Miközben a közúti közlekedésre szánt autókat gyártó vállalatok szinte mindegyike előrukkolt már tisztán elektromos meghajtású modellekkel, az autósport mintha nem bírna elszakadni a belső égésű motoroktól. Az erőnek erejével népszerűsített, valójában keveseket érdeklő Formula E sorozatból például az utóbbi időben két gyártó is kivonult. Az idei szezon végeztével, sem az Audi, sem a BMW nem akar a továbbiakban motor szállítani az istállóknak. Az elektromos Forma-1-re pedig biztosan évtizedeket kell várni, ha valaha lesz ilyen egyáltalán. Az ok igen prózai, egyetlen elektromos erőforrás sem képes a klasszikus motorokhoz hasonló teljesítményre, ugyanis túl kicsi „az energiasűrűségük”. Jelenleg! Hogy ez a jövőben változik-e, nem tudni. Bizonyára nem véletlen, hogy a FIA igyekszik úgy környezetbaráttá tenni a Formula-sorozatot, hogy közben az F1-et a lehető legtovább távol tartja az elektromos erőforrásoktól.

Az alternatív üzemanyagok is ezt a célt szolgálják!

Úgy kizöldülni, hogy közben megőrizzük a Forma-1 lényegét adó nagyteljesítményű belső égésű motorokat, ha kell, hibrid hajtással vagy e-üzemanyaggal, esetleg környezetbarát(abb) gumikeverékekkel. Ezek már megvannak, közben pedig kevés hitelt érdemlő pletykák szállingóznak a 2030 után hidrogénhajtásra áttérő motorgyártóktól. 

Meglátjuk, addig élvezzük a rohanást!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »