Zille akkor boldog, ha én is az vagyok

Zille akkor boldog, ha én is az vagyok

A Királyhelmecen született Mátyás Zille az idén hétesztendős. Egy tökéletes terhesség után császármetszéssel látta meg a napvilágot. Valószínűleg orvosi felelőtlenség következménye, hogy nem lett egészséges baba, kihűlt végtagokkal érkezett a világra.

11 hónaposan rohamot kapott. Ennek következtében teljesen ernyedt állapotba került, kifordult és folyamatosan oldalra nézett. Szülei rohantak vele a helyi ügyeletre, onnan Kassára vitték őket a kórházba, ahol az orvosi leletek alapján izomgyengeséget és epilepsziát állapítottak meg. Gyógyszert és tornát írtak fel számára, ám a tünetek okát nem tudták megállapítani. Csak 5 éves korában egy nagymihályi neurológus mondta ki egyértelműen: a gyerek születésekor oxigénhiány lépett fel, ami agybénuláshoz vezetett. Ennek egyik velejárója az egész testben fellépő izomgyengeség. Az édesanyját, Katalint kérdeztük.

Hogyan kezdődött a gyógyítás?

Zille már egyéves volt, mire először rehabilitációban részesült. Szerencsére nagyon szeretek az emberekkel beszélgetni, az információk is előbb-utóbb megtalálnak, így figyeltem fel először a mozgásrehabilitáció új módszerére, a Dévény-módszerre, amelyet önköltségen Sárospatakon vettünk igénybe. Itt először a letapadt izmokat masszírozták, majd elkezdték a gyerekkel azokat a tornákat gyakoroltatni, amelyeknek köszönhetően másfél év alatt sikerült egyedül átfordulnia az ágyon, képes lett egyedül mászni, kapaszkodva, nehézkesen lépdelni. Továbbra is gond volt azonban az egyensúlyérzékével, a laza ízületek miatt nem tudott speciális ortézisek nélkül lábra állni.

Mi következett ezután?

Amikor ezzel a módszerrel már nem tudtunk előbbre jutni, rátaláltunk a TheraSuit terápiára. Ez a módszer intenzív és speciális edzésprogramon alapul, amelyet egy Amerikában élő lengyel házaspár szabadalmaztatott, és a sérült gyermekükön alkalmazták először. A módszer célja a kóros reflexek csökkentése, az élettani izomműködés helyreállítása. Terápiájuk befolyásolja az izomtónust, javítja az egyensúlyt és a térérzékelést is. A módszer alapját az egyénre szabott rehabilitációs program képezi. Hároméves kortól alkalmazható. Zille számára háromhetes gyakorlást választottunk, ezt évente három alkalommal ajánlatos megismételni. Ez a fajta rehabilitáció nem része a kórházi ellátásnak, ezért önköltséges. A háromhetes ott-tartózkodás eddig több mint 1000 eurós kiadást jelentett számunkra, ám az árak januártól tovább emelkedtek, már az 1250 eurót is elérik. Még szerencse, hogy a Centrum Liberta segítségével mindig kedvezményes szálláslehetőséget vehetünk igénybe.

Mi a módszer lényege?

A módszer az idegrendszer-károsodás feloldására hivatott, és a fokozatos terhelés jellemzi. Egy speciális öltözetben, ún. TheraSuit-ruhában történik a rehabilitálás, amelynek segítségével beállítják a gyerek számára a helyes testtartást, majd mozdulatsorokat gyakoroltatnak vele, egészen addig, amíg az agyába el nem jut az üzenet, és nem reagál az impulzusokra.

Zille hogyan viszonyul ehhez a rehabilitációhoz?

Hírdetés

Kezdetben nagyon ódzkodott tőle, mindig sírt, de most úgy látjuk, hogy egyre jobban megszokja. Nem szereti, de már kevésbé ágál ellene. Azt meg  nagyon élvezi, ha sikerélmény éri. Kassán legtöbbször a magyarul beszélő gyógytornászhoz kerül, de ha mégsem, már annyi tapasztalatot szerzett, hogy szlovák nyelven is megérti, mit kérnek tőle.

Egy ideje az óvodával újdonság kezdődött az életében…

2019 októberétől jár az egyedi foglalkozást igénylő gyerekek sátoraljaújhelyi óvodájába. Egy 5 fős csoport tagja lett. Idővel úgy megszerette az ottlétet, hogy reggelente csillog a szeme és tapsol, amikor készülődünk. Zille vágyik a változatosságra. Imád autózni, és azt tapasztaljuk, hogy bár kicsi lépésekkel, de haladunk vele előre. Nyitottabb lett a világra, javult a finommotorikája. Már pasztellceruza is volt a kezében, és elkezdett a maga módján firkálgatni. Neurológusa szerint a mozgás javulásával egyszer oda is eljuthatunk, hogy megtanul beszélni. Egyelőre kevés kommunikációs eszközzel rendelkezik, ezért azt sem tudjuk pontosan, mire képes. Van egy kis értelmi fogyatékossága, de igazán akkor derül majd ki róla minden, ha a testi korlátaitól megszabadul. Azt azonban látjuk, hogy javul az egyensúlyérzéke, erősödnek az izmai, ügyesedik, okosodik, egyre bátrabb lesz. Mindig boldogan nézte a rollerező gyerekeket, ezért úgy döntöttünk: nem várjuk meg, hogy képes legyen közlekedni rajta, hanem már most megvesszük, és mi furikázzuk. Édesapja pedig a képességeihez igazította. Zillének van rehabilitációs biciklije is, amelynek az árát a térségünk lakói gyűjtötték össze. Ezt egyedül is képes hajtani.

A gyerek kedvéért a királyhelmeci bérházból egy kertes falusi házba költözött a család.

Meggyőződésünk, hogy az egészséges kisgyermek is jobban érzi magát a kertes házban, mint a bérházban. Ráadásul arra is törekedtünk, hogy közelebb legyünk az óvodához, hogy minél kevesebbet utazzunk. Most félúton lakunk Királyhelmec és Sátoraljaújhely között.

Mi mindennek tud örülni Zille?

Pici kora óta imádja, ha mesélek, énekelek neki, most már rajong a zenéért is. Egyébként keményfejű, engedetlen is tud lenni, olykor harcolni kell vele. Ez nem feltétlenül baj, hiszen kitartó a gyógyulás terén is. Szeret nevetgélni, bohóckodni, úton lenni, kedvenc műsora a híradó és az időjárás-jelentés. Élvezettel figyeli a táncot és az éneket. Tolószékéből mindenkinek integet, miközben kedves és megbocsátó. Boldog, ha látja, hogy én is boldog vagyok.

Ahhoz, hogy továbbléphessen, nagyon sok pénzre lesz a továbbiakban is szükségük. Ön otthon, félállásban dolgozik, a férje keresete sem akkora, hogy abból könnyű legyen a kiadásokat fedezni. Ezért kitalált valamit.

Ahogy a többi, hasonló problémával küzdő szülő, mi is keressük az alapítványok pályázati lehetőségeit (bizony, ilyen célra is léteznek pályázatok!), és az ismerősök, barátok, segíteni vágyók 2%-os felajánlásai révén fedezzük a költségek nagy részét. Az elmúlt két évben is sokan ajánlották fel az adójuk két százalékát Zille rehabilitációjának a támogatására. Ám eddig nem működött tökéletesen a rendszer, ezért úgy döntöttünk, hogy saját polgári társulást hozunk létre Zille nevével. Reményeink szerint az idén már egyszerűbben zajlik a gyűjtés.

Megjelent a Magyar7 2021/8.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »