Zerzura: Az ősi elveszett szaharai oázis, amit fekete óriások őriztek

Zerzura: Az ősi elveszett szaharai oázis, amit fekete óriások őriztek

Amennyire képesek vagyunk visszaemlékezni, az embereket mindig is elbűvölte az ősi elveszett városok felfedezésének a lehetősége. Felfedezők keltek útra a legveszélyesebb expedíciókra, hogy az elveszett városok kincseit felkutassák, s olykor sikerrel is jártak.

 

Sok elveszett várost találtak már meg víz alatt, a sivatagban és a dzsungelben, de néhány rejtélyes ősi hely továbbra is a mitológia birodalmában maradt. Az a tény, hogy eddig nem találtuk meg őket, még nem jelenti szükségképpen azt, hogy nem léteznek.

 

 

Mítoszok és legendák szólnak a Szahara-sivatag rejtekén megbúvó ősi elveszett oázisról. Neve Zerzura és azt beszélik, hogy valahol mélyen az Egyiptomon vagy Líbián átkígyózó Nílus nyugati oldalán található.

 

Egy névtelen 15. századi arab kincskereső útikönyv, a Kitab al Kdnuz (Az elrejtett gyöngyök könyve) úgy említi Zerzurát, mint a sivatag egy fehér homokos városát, amelynek kapujába egy madarat véstek. Azt tanácsolják a kincsvadásznak, hogy „vegye kézbe a madár csőrében található kulcsot, majd nyissa ki a város kapuját. Lépjen be és temérdek kincsre fog ott lelni…”

 

Az elveszett sivatagi város, amely „olyan fehér, mint a gerle”, s melyet gyakran a „Kis madarak oázisaként” is emlegetnek, egy alvó király és királyné nyughelye.

 

Bár egyes ókori szerzők szerint lehetetlen Zerzura felkutatása, léteznek olyan régi mítoszok, melyek elbeszélik, hogy az oázist olyan fekete óriások védelmezik, akik mindenkit megakadályoznak abban, hogy erre az enigmatikus helyre beléphessen és ott tartózkodhasson.

 

Nehézségekbe ütközik Zerzura eredetének kinyomozása. Hérodotosz, görög történetíró (Kr. e. 484-425) említ egy „Dionüszosz városaként” ismert legendás helyet, amely eltűnt a sivatag homokjába. Ez lehet akár Zerzurára való hivatkozás is.

 

Credit: Screenshot from Lost Chronicles of Zerzura

 

Hírdetés

Az első európai hivatkozások Zerzurára John Gardner Wilkinsontól, egy angol egyiptológustól származnak, melyek a Théba topográfiája és Egyiptom általános képe című könyvében jelentek meg 1835-ben. Beszámolóját egy arab elbeszélésére alapozza, aki elmesélte, hogy egy oázisra lelt az egyik elveszett tevéjének keresése közben, azonban Wilkinson nem adta meg az elveszett oázis pontos helyét.

 

A felfedezők számos ismeretlen oázist találtak Willkinson említett könyvében, viszont magát a legendás Zerzurát nem fedezték fel.

 

Almásy László gróf, aki a magyar légierő egyik legjobb pilótája volt, hallott Zerzura mesébe illő, eltűnt oázisáról. Eltökélte, hogy megkeresi azt. 1932-ben az Almásy-Patrick Clayton expedíció felderítő repülései felfedeztek két völgyet Gilf Kebirbe, Líbia eldugott délkeleti és Egyiptom délnyugati sarkában található Új Völgy Kormányzóságának egyik fennsíkján.

Almásy három Zerzura vádit (sivatagi vízmosást, kiszáradt folyómedret) fedezett fel, de Almásy szisztematiks kutatásának dacára sem sikerült az elveszett város romjaira bukkanni eddig.

 

Mi változtatta a zöld Szaharát sivataggá?

 

Zerzura – a legendás város tele kincsekkel, valamint a maga alvó királyával és királynéjével – még mindig csupán mitikus helyként létezik. Vajon Zerzurát elnyelte a sivatag? Talán Zerzura sokkal idősebb, mint gondolnánk. Volt olyan idő a régmúltban, amikor a Szahara zöld volt. A tudósok felfedezték, hogy kb. 100 000 évvel ezelőtt ősi folyók zöld folyosókat alakítottak ki a Szaharán keresztül.

 

Lehetséges, hogy az elveszett város csakis az emberi képzeletben létezett. Jelenleg nem ismerjük az igazságot ezzel a lenyűgöző hellyel kapcsolatban.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/01/29/zerzura-lost-ancient-sahara-oasis-guarded-black-giants/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

The post Zerzura: Az ősi elveszett szaharai oázis, amit fekete óriások őriztek appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »