Zeneország közepén a Duna utcai óvodások

Zeneország közepén a Duna utcai óvodások

A zenei nevelés, egyik alappillére az óvodai oktató- nevelő munkánknak. Az óvodáskori zenei nevelés, a gyermek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából egyaránt elengedhetetlen. Nagy felelőssége van az óvodapedagógusnak, hogy milyen zenei anyaggal, gyermekek számára íródott zeneirodalommal találkoznak az óvodások.

Fontos feladatunk, biztosítani azokat a feltételeket, amelyek felkeltik a gyermekek érdeklődését a zenei tevékenységek iránt. Személyes példával ösztönözzük éneklésre a gyerekeket, mintát adunk, kezdeményezünk. Célunk, az élményt nyújtó közös éneklés, a gyermekek ének-zenei kultúrájának megalapozása, néphagyomány megőrzése. 

A zene kihat az egész személyiségre, ember és esztétikai fogékonyság formáló, alakítja zenei ízlésüket, hiszen megtudják, már fogalmazni mi tetszik és mi nem.

Óvodánkban, a somorjai Duna utcán a gyerekekkel igyekszünk minél több zenei stílust megismertetni, szem előtt tartva az életkori sajátosságokat.

Hírdetés

Így volt ez legutóbb is, amikor ellátogatott hozzánk, a somorjai Németh- Šamorínsky István Művészeti Alapiskola két pedagógusa, Hegyi Brigitta hegedű tanárnő és Janík Júlia énektanárnő. Brigi néninek, ahogy a gyerekek szólították kis unokája, míg Juli néninek kisfia látogatja óvodánkat. Csodálatos élményben volt részünk! Hegyi Brigitta neve közismert Somorján és környékén. Több évtizedes pedagógiai munkája során, sok kisdiákot vezetett be, az egyik legszebb és legnehezebb hangszer, a hegedűjáték rejtelmei. Juli néni hangszere láthatatlan volt, de annál szebben szólt. 

A két zenepedagógus, zene ország kapujában, először a hangszereket szólaltatta meg, felkeltve a gyerekek kíváncsiságát, érdeklődését.

A hegedűvel, amit már jól ismertek a gyerekek, hiszen Erika néni hegedűje többször játszott az óvodában. Ismerős volt piccolo furulya is, mert Regina néni hangszere hasonlít rá a legjobban, csak az kicsit hosszabb. Fergeteges hangulatot kerekített az érdekes doboz alakú cajonnal Juli néni. Varázserdő közepébe érve, ismert gyermekdalokat énekelt együtt, közel 50 óvodásunk. Leírhatatlan élmény volt látni a boldog gyerekarcokat, csillogó szempárokat. Büszkék voltunk az óvodásainkra, mert bátran alakultak át zenekarrá, kísérték ritmushangszereken a zenészeket. Élményt nyújtó közös éneklés, a gyerekek ének-zenei kultúrájának megalapozása, az egymásra és a pedagógusra figyelés, az értelmi és érzelmi fejlődésük szempontjából elengedhetetlen.

Az élőzene varázsa semmivel sem pótolható és nem szabadna, hogy hiányozzon a kisgyermekek életéből. A gyerekek zenei fejlesztése nemcsak zenei tehetségük fejlesztését szolgálja, hanem általa érzékennyé, kreatívvá, kitartóvá, fegyelmezetté, intelligensebbekké válnak.

(Forrás: Zacharov Erika – Duna utcai óvoda igazgatónője)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »