Zeneélmény erdővidéki fiataloknak

Zeneélmény erdővidéki fiataloknak

Közel száz erdővidéki gyermek és fiatal részesül zenei oktatásban a baróti református egyházközség égisze alatt szervezett, a TransylMania együttes vezetésével zajló, péntekig tartó zenetáborban. Pál Gábor (dobok), Tókos Imre és Bogyor Attila (gitár), Cseresznyés Szilamér és Soós Ágnes (basszusgitár), Lázár Norbert és Gyergyai Szabolcs (zongora), Gáspár Csaba (hegedű), Melkuhn Róbert (furulya), Sárosi Nóra és Cseresznyés Emília (ének) azon lesz, hogy a résztvevők a lehető legtöbb hangszeres tudást elsajátítsanak, de nem ez az egyetlen kimondott cél: kiemelten fontos, hogy zenével ismerkedve közösségben érezzék magukat.

Hétfő délelőtt hangszereikkel felvértezett fiatalokkal telt meg a református templom. Elsőként Tordai Árpád református lelkipásztor köszöntötte a sereget, majd példabeszédet mondott, a fiatalokat pedig arra buzdította, az egymásra hangolódás érdekében énekeljenek együtt. Áldást kért a tábor lakóira, imájában úgy fogalmazott, jó dolog veszi kezdetét, és hagyomány teremtődik.

Az esemény házigazdája kérdésünkre válaszolva elmondta, miután tudomást szerzett, hogy a TransylMania együttes a református egyházzal közösen Magyarbikalon már évek óta zenetábort tart fiatalok számára, felkérte őket, itthon is szervezzék meg az eseményt.

Hírdetés

Hogy igencsak nagy hiányt pótolnak vele, már az első pillanatokban kiderült: felhívásukra gyorsan jöttek a szülők visszajelzései, s fejezték ki, mennyire örvendenek a lehetőségnek; végül Erdővidék minden szegletéből közel százan jelentkeztek a képzésre. „Az esemény a református egyház égisze alatt zajlik, és zömében a mi épületeinkben kerül sor rá, de nemcsak reformátusokat, hanem felekezettől függetlenül minden zene iránt érdeklődő fiatalt szeretettel fogadtunk, és ez így is van jól. Úgy vélem, fiataljainknak ebben az egyre inkább individualistábbá váló világban egy helyen kell lenniük, látniuk kell, mit jelent közösségben élni, meg kell tapasztalniuk, milyen élményt ad a közösen cselekvés, zenélés és dalolás” – mondotta Tordai Árpád.

A TransylMania zenekar két alapítója, Cseresznyés Szilamér és Tókos Imre elmondta, hét éve kezdték el az oktatást a Bánffyhunyad melletti Magyarbikalon. Szabó Mihály tiszteletes felkérésére az elsőt a Ghymes együttes tartotta, de a neves együttes nem tudta vállalni, hogy minden évben Kalotaszegre vonul egy hétre, ezért utóbb az erdővidékiek kapták a megbízatást.

Cseresznyés Szilamér úgy véli, bár a táborok rövid ideig, szűk egy hétig tartanak, de a kapott képzés és a következő évi találkozásig hátrahagyott „házi feladatok” – milyen zenészeket kell hallgatni, milyen világhálón elérhető képzési anyagot követve kell gyakorolni – komoly hatással lehet az érdeklődő fiatalokra. Jó példa erre az, hogy az első csoportjában levő négy fiatalból – akiknek az első nap azt kellett magyarázni, miként kell a basszusgitárt fogni és a húrt kicserélni – az egyikre az iskola befejezése után külföldi szerződés vár, egy hajó együttesében fog zenélni, egy másik pedig évek óta báli zenészként is dolgozik.

„Öt egyházi éneket, két TransylMania- és egy Ismerős Arcok-dalt fogunk gyakorolni, pénteken pedig színpadra is állunk velük. A tapasztalat azt mutatja, bár csak családtagok és ismerősök sorából kerül ki a nézősereg, mégis fontos esemény lesz ez számukra, mert a szereplés és az azt követő taps sikerélményt ad, az pedig  ahhoz járul hozzá, hogy e zenét szerető gyerekek néhányából tényleg zenész váljon” – mondotta Cseresznyés Szilamér.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »