Zeman: Nem lesz háború, olyan CIA-jelentést kaptam, ami később nem igazolódott be

Zeman: Nem lesz háború, olyan CIA-jelentést kaptam, ami később nem igazolódott be

Miloš Zeman cseh államfő szerint Oroszország nem kezd háborúba Ukrajna ellen, és az orosz agresszió lehetőségéről szóló információkat az amerikai titkosszolgálatok “újabb leégésének” nevezte. Zeman erről a Mladá fronta DNES-nek adott interjújában beszélt.

Megismételte korábbi álláspontját, hogy Oroszország számára a háború több kárt okozna a szankciók miatt, mint hasznot, ezért Moszkva nem fogja megkockáztatni. Azt azonban enm zárta ki, hogy lokális harcok kirobbanhatnak a szakadár népköztársaság területeinél Donyeck és Luhanszk térségében.

Az amerikai tisztviselők az elmúlt napokban többször is figyelmeztettek, hogy bármelyik pillanatban elindulhat egy orosz invázió Ukrajna ellen. Azt a jelentést, amely szerint február 16-án indulhat meg az offenzíva, az USA minden európai partnere megkapta.

“Az oroszok nem őrültek meg, hogy olyan hadműveletbe kezdjenek, ami több kárt okoz nekik, mint amennyi hasznot hoz. Ami az amerikai titkosszolgálatokat illeti, ez már a harmadik kínos kudarcuk volt. Az első Irakban volt, amikor nem találták meg a tömegpusztító fegyvereket. A második Afganisztánban, amikor azt állították, hogy a tálibok sosem veszik be Kabult. És harmadszor most…”

Hírdetés

fogalmazott a cseh államfő, hozzátéve, hogy az afganisztáni események miatt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is le kéne mondania.

Zeman szerint az orosz támadás elmaradása nem annak köszönhető, hogy az amerikaiak bejelentették annak vélt időpontját.

“Szerintem, inkább a hírszerzés kudarcának eltussolásáról van szó. Én kaptam egy jelentést, hogy a támadás öt nap múlva indul. Ez a jelentés az amerikai hírszerzéstől származott, és öt nappal ezelőtt érkezett. Nos, most már láthatják, hogy nem történt semmi”

fogalmazott.

DennikStandard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »