Zeman az ukrán kormányról Krím-ügyben: üvöltés neandervölgyi barlangból

Zeman az ukrán kormányról Krím-ügyben: üvöltés neandervölgyi barlangból

Eljött az idő az Európai Unió és Oroszország között fennálló szankciók megszüntetésének, jelentette ki Milos Zeman cseh elnök az oroszországi Szocsiban, ahol Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Zeman viccesen arra figyelmeztette Puyin elnököt, hogyha Oroszország nem szünteti meg a kereskedelmi korlátokat az uniós tagországokkal szemben, amelyeket viszonzásként vezetett be az EU Oroszország elleni szankcióira, akkor nem jutnak hozzá a kiváló cseh sajtokhoz és joghurtokhoz. Mire Putyin  szintén viccelve azzal felelt, hogy a cseh joghurt nélkül még ellesznek, amennyiben lesz cseh sör. Zeman azt is elmondta, látható, hogy Prágának tízszer fontosabb Oroszország, mint például Franciaország, mivel 140, azaz tízszer annyi üzletember kísérte el őt oroszországi útjára, mint franciaországi látogatására.  Zeman elnök Szocsiból egy moszkvai gazdasági, majd jekatyerinburgi üzleti fórumra látogat, jelenti a Russia Today orosz tévéhálózat angol nyelvű szolgálata. Zemant az Oroszországgal szemben ellenséges uniós vezetők Moszkva szövetségesének nevezik. Októberben a cseh elnök arra sürgette az európai politikusokat, hogy fogadják el a Krím-félsziget elszakadását Ukrajnától. A dühödt kijevi reakcióra Zeman azzal vágott vissza, hogy az nem más, mint üvöltés egy neandervölgyi barlangból.

Szintén a Russia Today tévé angol nyelvű szolgálata számol be arról, hogy francia kamionosok Franciaország olaszországi, belgiumi, spanyolországi és németországi határátkelőhelyeit zárták el tegnap esetenként 10 kilométeres dugókat is okozva, tiltakozásul azon uniós jogszabályok miatt, amelyek következtében munkahelyük nincs védve a náluk jóval olcsóbb kelet-európai, így a magyar és lengyel kamionsofőrökkel szemben. A több órán át tartó tiltakozást rendező egyik szakszervezet vezetőségi tagja elmondta, hogy az akció figyelmeztetés Európának. Macron francia elnök októberben kompromisszumos megállapodást ért el Brüsszellel, hogy egy uniós tagországból érkező munkás egy éven át maradhat csak külföldön, esetleges fél éves meghosszabbítással, de lengyel, magyar és spanyol nyomásra a kamionsofőrökre nem vonatkozott a megállapodás. Most öt szakszervezet akar Macron elnökkel tárgyalni a helyzet rendezéséről.

Hírdetés

Az idei varsói függetlenség menetet a nemzetközi sajtó példátlan hecckampánya kísérte és a résztvevőket náciknak és fasisztáknak bélyegezték. A független osztrák Info-Direkt most a menet egyik szervezőjével, Dominik Gajewskivel készített interjút. Elmondta, míg korábban a külföldi sajtó ügyet sem vetett meneteikre, noha azokat olyan botrányok kísérték, mint a Németországból odautaztatott antifasiszták erőszakos fellépése, most csendben zajlott le. Gajewski elmondta, e médiumok szélsőségesnek, náciknak és fasisztáknak neveznek mindenkit, aki más véleményen van, mint ők.

(Echo TV nemzetközi lapszemléje, először ma 11:55-kor)

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »