Zelenszkijt tényleg sokkolná a korrupció?

Zelenszkijt tényleg sokkolná a korrupció?

Volodimir Zelenszkij elnök állítólag felháborodott. Ezúttal nem az Ukrajnának nyújtott segítséget, pénzt, paripát, fegyvert kevesellte, még csak nem is Magyarország ellen támadt kifogása, hanem lássunk csodát, egy olyan országban, mely a megvesztegetés szinonimája, a korrupció hozta ki a sodrából.

Szinte lehetetlen, hogy ennek hallatán ne Hofi Géza elhíresült mondása jusson eszünkbe, miszerint a korrupció az, amiből téged kihagytak, de ugyebár rossz, aki rosszra gondol, aki viszont nem, az ebben az esetben gyerekesen naiv.

A korrupció ugyanis ott ütötte fel a fejét, ahol szinte csoda lenne, ha nem. Zelenszkij felháborítónak nevezte azokat a korrupciós praktikákat, amelyeket a júliusban több sorozóközpontban tartott vizsgálatok tártak fel. Előzetes letartóztatásba helyeztek és vizsgálatot indítottak ugyanis egy odesszai sorozóközpont vezetője ellen, aki a gyanú szerint 10 ezer dollár kenőpénz ellenében hamis igazolást adott arról, hogy a behívott férfi alkalmatlan a katonai szolgálatra.

Egyáltalán nem titok, hogy a mozgósítást több ezer euró fejében el lehet kerülni, s a tisztek ezáltal hihetetlen vagyonokra tesznek szert, amiből a legnépszerűbb és legdrágább külföldi tengerparti nyaralókat, luxusvillákat, luxusjárműveket vásárolják.

Zelenszkij azonban körülbelül akkora hitelességgel játszotta a megdöbbentet, hogy azt csak azzal lehetett volna megfejelni, ha kisvártatva az Oscar című film kijelentése hagyja el a száját, mely lényegében egy mondatba tömöríti valóságtorzítási hajlamunk lényegét: „persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem”.

Hírdetés

S miután ily módon szembejött vele a nagy ukrán valóság, sebtében ki kellett kijelentenie, hogy hasonló figuráknak nincs helyük a seregben, s olyan emberekre kell bízni a sorozást, akik átérzik Ukrajna védelmének fontosságát. Hogy ez pontosan mit jelent az ő értelmezésében, azt nem tudjuk, mindenesetre

Holott Ukrajnában pont az említett odesszai régióban zajlanak a legelvetemültebb és legkegyetlenebb kényszersorozások, de nem kivétel ez alól egyetlen, így természetesen a kárpátaljai régió sem. A szerencsétleneket az utcán, a piacon, üzletben, lényegében bárhol erőszakkal fogdossák össze, kegyetlenül bántalmazzák és hurcolják el.

Persze tudjuk, hogy háborúban nem válogatnak az eszközökben, viszont közben a Nyugat és az Európai Bizottság elnöke, Zelenszkij nagy barátja, aki ugyebár csak hírből, pontosabban fogalmazva sms-ből ismeri a korrupciót, az izmosodó ukrán demokráciáról költ dicshimnuszokat, holott a hadköteles ukrán férfiak többsége a sorozóbizottságnak nevezett verőlegények által alkalmazott gyakorlatot egyenesen az észak-koreai vagy a Gulágokon alkalmazott módszerekhez hasonlítják.

Zelenszkij tehát nem emiatt rögtönzött műfelháborodást, ami nem meglepő, hiszen a mobilizálás, s vele a kényszersorozás minden bizonnyal mindaddig folytatódni fog Ukrajnában, míg a hadiállapot tart. S ameddig ez így lesz, korrupció is lesz, csak Hofi szavait lesz ajánlatos szem előtt tartani…

(NZS/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »