Zelenszkijjel megint elszaladt a ló, már EU-tagnak érzi magát Ukrajna

Zelenszkijjel megint elszaladt a ló, már EU-tagnak érzi magát Ukrajna

„A mai nap történelmi jelentőségű, mivel ténylegesen tárgyalásokba kezdtünk az EU-val Ukrajna tagságáról” – írta ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök X-oldalán. Az EU ma kezdte el hivatalosan a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Bár a legtöbb józan szakértő szerint Ukrajna előtt még hosszú út áll az EU-tagság előtt, Zelenszkij ezt nem így érzi.

„Közel két évvel ezelőtt, 2022 júniusában kaptuk meg a tagjelölti státuszt, de a mai naptól kezdődik az uniós tagságunk, mert ma van az elő kormányközi konferencia Ukrajna és az EU között”

közölte az ukrán elnök.

Hírdetés

Ukrajna 2022. február 28-án, vagyis a háború kitörése után pár nappal nyújtotta be az EU-hoz csatlakozási kérelmét.

Ukrajna tényleges csatlakozása rengeteg kérdést vet fel az EU-n belül, főleg az egyes országok érdekei kapcsán. Ukrajna csatlakozásával például teljesen eltolódna a minősített többségi szavazás jelenleg Nyugat-Európának kedvező egyensúlya. De a pénzügyek terén még több a kérdőjel. Ukrajna csatlakozásával az uniós mezőgazdasági támogatások több mint 90 százaléka Ukrajnába áramolna, és számos olyan ország, amely ma a közös uniós költségvetés nettó kedvezményezettje, nettó befizetővé válna. A háborús pszichózis és a saját elhiteltelenedésük miatt aggódó háborúpárti politikusok miatt azonban jelenleg az ukrán uniós csatlakozás aránytalan nagy súlyt kap napi nyilatkozatokban. Meglátjuk, ez a csoda hány napig tart majd.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »