Zelenszkij szerint ennyi ukrán katona esett el a két éve kitört orosz-ukrán háborúban

Zelenszkij szerint ennyi ukrán katona esett el a két éve kitört orosz-ukrán háborúban

Volidimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón bemondott egy nehezen komolyan vehető számot. Az ukrán elnök szerint az orosz-ukrán háború kitörése (2022. febr. 24.) óta 31 ezer ukrán katona halt meg. Néhány nappal ezelőtt az Ukrinform ukrán hírügynökség azt közölte, hogy ugyenezen idő alatt 408 ezer orosz katona esett el a háborúban – vagyis a különbség több mint 13-szoros.

Ukrajnában az elesett katonák számát illetően eddig módszeresen hallgattak, ukránok még véletlenül sem szólták el magukat azzal kapcsolatban, milyen veszteségeket szenvedtek. Bár a 31 ezer is iszonyúan nagy szám, nem nagyon lehet komolyan venni, inkább csak az ukrán információs hadviselés részének tekinthetjük.

2022 decemberében, tehát tíz hónappal a háború kitörése után Ursula von der Leyen bizottsági elnök véletlenül megosztotta a közösségi oldalán, hogy 120 ezer ukrán halt meg addig a háborúban (annak első tíz hónapjában).

Korábban jelentek meg olyan cikkek az ukrán sajtóban, amelyek azt feszegették, hogy azért késik a Kijevbe tervezett nagy katonai temető megépítése, mert a politikusok nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy annak méretét egymilliósra tervezték.

Hírdetés

De a 31 ezer fős szám (sajnos) más okból sem tűnik reálisnak. Csak nyugaton 60 ezer ukrán katonát képeztek ki, és a tavalyi nagy ellentámadás során nagy részük elesett. Az év második felében végrehajtott hadműveletek során pedig Zelenszkij nem akart hátrálni, hanem előre folyamatosan ellentámadást erőltetett – és a szakértők szerint a támadó félnek nagyobbak a veszteségei.

Végül Ukrajna sem a frontot nem törte át, és azóta emberhiány miatt kénytelen volt feladni Avgyijivkát, és a déli fronton is pozíciókat veszt. Egyes szakértők szerint az ukrán a taktikai visszavonulásokkal le akarják rövidíteni a front hosszát, mert akkor kevesebb ember kell a vonalak védelméhez.

Nem áll össze a 31 ezer elesett katona azért sem, mert a háborús hüvelykujjszabály szerint ennek háromszorosa lenne a sebesültek száma, vagyis az elesettek és sebesültek együtt 124 ezer főt tennének ki. Zelenszkij pár hete egymillió fős hadsereget emlegetett, ami azt jelentené, hogy az ukránok minimum kétszeres létszámfölényben vannak az oroszokkal szemben a fronton – ami teljesen ellentmondana minden eddigi információnak és felveti a kérdést, hogy az ukránok miért nem tudtak eddig győzni ilyen nagy létszámfölény esetében sem?

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »