Zelenszkij ráhagyta a Mariupolt védőkre, hogy mennek-e vagy maradnak

Zelenszkij ráhagyta a Mariupolt védőkre, hogy mennek-e vagy maradnak

Az ukrán elnök azt nyilatkozta orosz médiának, hogy lehetőséget adott a mariupoli katonáknak a távozásra, és ők a maradás mellett döntöttek.

Az ukrán elnök az orosz-ukrán háború kitörése óta először nyilatkozott orosz újságíroknak. Hazugnak nevezte és elutasította Moszkva korábbi állítását, hogy Kijev támadt volna először a donbaszi szeparatistákra. Moszkva ugyanis egy állítólagos ukrán támadás előkészületeiről szóló dokumentumra hivatkozott Ukrajna megtámadása előtt.

A megállapodást az ukránok népszavazáson szentesítenék, amire néhány hónappal az idegen katonaság távozása után kerülhetne sor.

Népszavazás nem lehetséges idegen katonaság jelenlétében. Senki sem ismeri el annak eredményét, ha az ország területén idegen katonaság vagy más törvényen kívüli fegyveres csoportok tartózkodnak, ahogy az Krím esetében történt

– tette hozzá Zelenszkij.

Szerinte Oroszországot rá lehet kényszeríteni, hogy föladja Donbaszt és a Krím-félszigetet is. Ez azonban világháborúhoz vezethetne, ezért hajlandó engedményeket tenni.

Hírdetés

Az ukrán alkotmány módosítására, amelybe korábban belefoglalták az ország észak-atlanti irányultságát, szerinte legalább egy évre volna szükség.

Ukrajna demilitarizációja és „denacifikációja” alatt, ahogy azt Putyin követeli, az ukrán elnök nem tudja, mit értsen.

A körülzárt Mariupolban uralkodó szörnyű körülményekről szólva megjegyezte, hogy a védőkkel beszélve elmondta nekik, hogy mindent megért, és biztos visszatérnek oda az ukrán eőrk. De ha a védők úgy gondolják, hogy helyes, ha maradnak, és képesek megmaradni ott, tegyék azt, amit jónak látnak. Megadta tehát számukra a lehetőséget, hogy akár távozhatnak is, de ők azt válaszolták, hogy nem adhatják föl a várost a sebesültekkel és halottaikkal.

Hogy megértsük az ottani helyzetet: a halottak az utak és járdák szélén halmokban hevernek – orosz katonák és ukrán polgárok vegyesen. És senki sem takarítja el őket. Nem találok megfelelő kifejezést erre”

– mondta Zelenszkij.

A Roszkomnadzor orosz cenzúrahivatal ma anélkül, hogy megadta volna az okát, megpróbálta megakadályozni, hogy nyilvánosságra hozzák az orosz újságírók által készített beszélgetést az ukrán elnökkel. 

A TASS orosz hírügynökség tájékoztatása szerint az orosz főügyészség még értékeli, hogy megengedik-e az ukrán elnökkel készült interjú közlését „az oroszellenes propaganda és a hazug információk terjesztésének körülményei között az Orosz Föderáció különleges katonai műveletéről a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok védelmében”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »