Zelenszkij Ódor mellett elődjével is találkozott

Zelenszkij Ódor mellett elődjével is találkozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki szlovákiai látogatása során találkozott Eduard Heger volt miniszterelnökkel és Jaroslav Naď volt védelmi miniszterrel is. Zelenszkij köszönetet mondott a Heger-kormánynak az Ukrajnát és az ország lakosságát segítő döntéseiért – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Matúš Mandrák, a Demokrati sajtóosztályának munkatársa.

A párt tájékoztatása szerint Zelenszkij méltatta Szlovákia Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segítségét, a MiG-29-es vadászrepülőgépeket, a Božena aknamentesítő rendszert, a Zuzana 2 lövegeket és az S-300-as légvédelmi rendszert is beleértve. „Volodimir Zelenszkij pozsonyi látogatása egyértelmű jele annak, hogy Ukrajna nagyra értékeli Szlovákia segítségét és az országaink közötti stratégiai partnerséget. Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyek a jó, a jog és az igazságosság oldalán állnak” – szögezte le Heger. A volt miniszterelnök szerint minden szlovák állampolgár stratégiai és biztonsági érdeke, hogy a szabad Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen. Ez a döntés azonban számos feltételhez kötött.

Hírdetés

„Hiszem, hogy Ukrajna a közeljövőben képes lesz eleget tenni ezeknek a feltételeknek. Érvényes az, hogy Ukrajna jóléte a mi jólétünket is jelenti” – jegyezte meg Heger. Naď annak jelenként értékelte az ukrán elnökkel folytatott találkozót, hogy Ukrajna hálás az országnak nyújtott segítségért. „Nem szokványos az, hogy egy államfő a hivatalos programján kívül is találkozón vegyen részt. Azt, hogy Volodimir Zelenszkij személyesen találkozott Eduard Hegerrel és velem, hálája és megbecsülése egyértelmű gesztusaként értékelem. A nehéz időkben kiálltunk szomszédunk, barátaink mellett, amit az elnök kellőképpen értékel” – mondta a volt miniszter. Az ukrán elnök Csehországból érkezett Szlovákiába, ahol a három legfőbb közjogi méltósággal találkozott. Zelenszkij a héten Bulgáriába is ellátogatott. Útja során olyan országokban tesz látogatást, amelyek támogatják Ukrajnát.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »