Zelenszkij nem tud mit kezdeni egy náci ideológiát terjesztő portállal

Zelenszkij nem tud mit kezdeni egy náci ideológiát terjesztő portállal

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nem kis problémát okoz egy náci ideológiát terjesztő portál, amely halállistát vezet Ukrajna állítólagos ellenségeiről.

Az ukrán elnök saját bevallása szerint is tehetetlen az olyan jogsértésekkel szemben Ukrajnában, melyek uniós alapelvekbe ütköznek. Zelenszkij korábban arról beszélt, hogy nem szüntethet meg szabályosan működő médiumot. Vagyis lényegében az ukrán jogszabályok lehetővé teszik, hogy akár kiskorú gyermekeket halállistára tegyenek. Ugyanis ezt teszi a Mirotvorec nevű média-oldal: kiskorú gyermekeket tesz halállistára.

A Mirotvorec nevű ukrán ultranacionalista médiaoldal immár nyolc éve – büntetlenül és szabadon – teszi közzé Ukrajna ellenségeinek tartott külföldiek és ukránok személyes adatait és fényképeit. A mára százezresre bővült, és az orosz–ukrán háború miatt ezekben a napokban is egyre duzzadó halállistán az ukránok és az oroszok mellett felbukkannak a legkülönfélébb nemzetek állampolgárai is – köztük gyerekek is.

A jelentés a 12 éves lányt konkrétan azzal vádolja, hogy a szakadár köztársaságok írószövetségének tagjaként prózaírói, dramaturgiai és esszéírói tevékenységnek álcázott ukránellenes propagandát folytat, álhíreket terjeszt az ukrán hadseregről és mindenféle oroszországi írópályázatokon vesz részt.

Az oldal ráadásul – ombudsmani jelentések szerint – más kiskorúak adataival is visszaél, egyúttal életveszélynek teszi ki őket – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

Az Orosz Föderáció főügyészségének sajtószolgálatának 2021-es beszámolója szerint pedig az adatbázisban felbukkantak olyan külföldi hírügynökségek riportereinek adatai, mint az AFP, az al-Dzsazíra, a Le Monde, a BBC, a Reuters és a Forbes. Az orosz hatóság szerint a halállista „gondozói” – illegálisan megszerzett adatok feltöltői – „a hivatalos ukrán hatóságok jóváhagyásával és beleegyezésével” végzik tevékenységüket.

Oleg Kalasnikov ukrán parlamenti képviselőt a saját lakásában gyilkolták meg egy nappal azelőtt, hogy Buzinát megölték. Az ő neve és pontos címe is felkerült a halállistára. Őt szintén oroszpártisággal vádolták, és a gyilkossági nyomozás során szintén nem jutott semmire a rendőrség.

Különös gyakorisággal fordulnak elő egyébiránt magyar nevek a listán: felkerültek már rá az ukrajnai Kárpátalján élő magyar kisebbség képviselői, politikusok és magánszemélyek egyaránt, sőt: nemrégiben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Szijjártó Péter személyes adatait is közzé tették, miután az szót emelt az ukrajnai magyar kisebbség jogai érdekében. A magyar külügyér azért is kiemelt figyelmet kapott a honlap üzemeltetőitől, mert egy felszólalásában határozottan tiltakozott éppen annak működése ellen. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához kapcsolódó sajtóközleményében hangsúlyozta: a nemzeti kisebbségek ilyen mértékű megfélemlítése bárhol a világon elfogadhatatlan, de mindez sokkal súlyosabb, ha az a keleti partnerség egyik NATO és Európai Unióhoz közeledni kívánó országában zajlik.

Ukrajna a többszöri és határozott EP-állásfoglalás ellenére sem tett lépéseket a náci oldal leállítása érdekében, maga az elnök, Volodimir Zelenszkij ráadásul kijelentette, hogy tehetetlen az ügyben. 2019-ben úgy fogalmazott,

Hírdetés

elnökként nem nyithatok vagy zárhatok be honlapokat,

és hozzátette, nem tudja, ki az oldal tulajdonosa. Azt is megjegyezte, hogy egyszer még a felesége is felkerült a listára.

Az ukrán elnök nyilatkozata viszont nyilvánvaló hazugság, hiszen az oldalt létrehozó és üzemeltető Anton Gerascsenko többször, több helyen is nyilatkozott erről. Ráadásul Anton Gerascsenko 2014-től kormányzati tényező, illetve vezető ukrán politikus – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

Mindez abban az összefüggésben különösen visszatetsző, hogy Volodimir Zelenszkij elnök a háborúban álló Ukrajnát soron kívül csatlakoztatná az EU-hoz, és ennek érdekében már be is adták a szükséges dokumentumokat. Emmanuel Macron francia elnök a napokban úgy fogalmazott, hogy még évekbe is telhet, míg Ukrajna az EU teljes jogú tagállamává válik – ezt erősíti az is, hogy az ukrán alkotmány nem összeegyeztethető az EU-s alapdokumentumokkal. Hiszen Volodimir Zelenszkij megfogalmazása szerint a listát közzétevő Mirotvorec médiaoldal jogszerűen működik, ez pedig nyilvánvalóan uniós adatbiztonsági jogszabályok lábbal tiprása.

A halállistát közzétevő médiaoldal 2014-es indulása azonban egy ismert személynek, a már említett Anton Gerascsenkónak köszönhető. Gerascsenko már 2014-ben is a belügyminisztérium külsős tanácsadója volt, majd parlamenti képviselő lett, a Zelenszkij-érában pedig 2021-ig belügyminiszter-helyettes volt, és a mai napig a belügyminisztérium fontos tanácsadója.

Bár Zelenszkij 2021-ben megpróbálta eltávolítani a kormányzat közeléből Gerascsenkót, ez csak látszólag sikerült neki, hiszen azóta is a belügyminisztérium fontos politikusa.

Az oldal nem tart be semmilyen – uniós tagállamokban törvényileg előírt – kötelezettséget, amely alapján a működtető vagy a kiadó beazonosítható és számon kérhető lenne – állapítja meg a lap. Vagyis a nyilvánosan emberi jogokat sértő ukrán ultranacionalista oldal továbbra is zavartalanul működhetett, működik és frissül azóta is az Európai Unióba bejutni próbáló Ukrajnában.

A Mirotvorec saját országában is botrányba keveredett már. Egy esetben a weboldal több mint négyezer ukrán és külföldi újságíró személyes adatait tette közzé, mobiltelefonos elérhetőségükkel együtt.

A Mirotrovec működésének módjáról maga a belügyminisztériumi tanácsadó, az oldal „atyja”, Gerascsenko írta:

a Mirotvorec létrehozásának ötlete ukrán hazafiak, veteránok és a különleges szolgálatok aktív alkalmazottainak egy csoportjának érzelmes és hatásos válasza az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról szóló krími illegális és el nem ismert népszavazásra.”

Anton Gerascsenko egyébként büszke arra, hogy az illegális adatbázist bűnüldöző szervek is használják, és állítása szerint a jövőben is használni fogják. Terveik szerint a Mirotvorec a jövőben az Ukrajna elleni bűnözők felkutatásának és felelősségre vonásának nemzetközi központjává alakul át,

amely a Simon Wiesenthalról elnevezett, náci bűnözők felkutatásának nemzetközi központjához hasonlóan addig fog dolgozni, amíg csak szükséges, hogy azonosítson és megbüntessen mindenkit, aki kezet emelt Ukrajnára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »