Zelenszkij köszöni, de nem kér a francia katonákból – egyelőre

Zelenszkij köszöni, de nem kér a francia katonákból – egyelőre

Voldimir Zelenszkij ukrán elnök március 11-én a francia BFMTV-nek nyilatkozva kijelentetette, hogy „amíg Ukrajna kitart, addig Franciaország francia területen maradhat”. Zelenszkij ezzel Emmanuel Macron elmúlt két hétben tett nyilatkozataira reagált, amelyekkel a francia államfő a nyugati katonák Ukrajnába küldését vette napirendre.

Macron többször arról beszélt, hogy nem lehet kizárni nyugati katonák Ukrajnába küldését.

A francia elnöktől a NATO-főtitkár, az USA, Németország, Spanyolország, Olaszország és egy sor másik EU-s tagállamok is elhatárolódott. Kivételt képeznek a balti országok, valamint Csehország és Lengyelország.

mondta Zelenszkij, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha Vlagyimir Putyin orosz elnök támadás indít egy NATO-tagállam ellen, a helyzet megváltozhat.

„Az a tény, hogy Macron szerint nem zárhatunk ki semmit, összefügg azzal, amit Putyin tenni akar”

mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy a frontvonalon a helyzet ma már sokkal jobb ukrán részről, mint az elmúlt hónapokban volt, és „Oroszország előrenyomulását megállították”.

Zelenszkij azonban ezen a téren sem akart pozitív üzenetet küldeni, mert Oroszország „hamarosan újabb egymillió lőszert kaphat”, ami az ukrán oldalon hiányzik.

Zelenszkij az nyugati katonák kapcsán mindenesetre óvatos ködösítést használt. Kijelentette, hogy kibervédelem és az ukrán katonák kiképzése terén valóban érkezhetnek nyugati katonák Ukrajnába:

Hírdetés

„De ez nem jelenti azt, hogy a francia hadsereg beavatkozik Ukrajnában, csak a kiképzésről és más területekről beszélünk”

fogalmazott.

Zelenszkij szerint a fegyverszünet nem járható út, mert az csak „oxigén” lenne Putyin számára, akit egyébként sem érdekelnek a tárgyalások.

„Számára a tűzszünet nem tárgyalás, hanem oxigén, egy módja annak, hogy lélegzethez jusson, időt nyerjen hadserege kapacitásának helyreállítására, hogy kiképezze fiatal sorkatonáit (…) és hogy újraindítsa az észak-koreai lőszer és rakéták gyártását. Mindez arra utal, hogy [Oroszország] kifogy a fegyverekből”

mondta Zelenskij. (Mi azért hozzátesszük, hogy 2022 nyara óta időről időre előjönnek a politikusok azzal, hogy Oroszország kifogy a fegyverekből. Viszont az ukránok szurkolói táborába tartozó CNN épp hétfőn közölte, hogy Oroszország 2-3-szor annyi lőszer gyártására képes, mint az USA és Európa együtt… – a szerk.)

Zelenszkij szerint „nem komoly” az a fenyegetés, hogy Oroszország atomfegyvereket vethet be olyan országok ellen, amelyek szintén rendelkeznek atomfegyverekkel.

„Lehetséges, hogy szárazföldi beavatkozást hajt végre a NATO területén, mert képes, hiszen nem lenne nukleáris megtorlás. Ez vonatkozhat a balti országokra vagy Moldovára (Moldova nem NATO-tag – a szerk.). Meggyőződésem, hogy destabilizálja Kazahsztánt és Moszkva növelni fogja a feszültséget az egész világon.”

fejtette ki Zelenszkij.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »