Zelenszkij kioktatta a Nobel-békedíjas Kissingert

Az ukrán elnök szerint „a nagy geopolitikai figurák” soha nem látják az egyszerű embereket, az egyszerű ukránokat, akik azon a területen élnek, amelyet egy illuzórikus békéért cserébe javasolnak.

Zelenszkij a náci Németország 1938-as megbékítésére tett kísérletekhez hasonlította a hidegháború legendás amerikai diplomatájának javaslatát, amely szerint Ukrajnának területekről kéne lemondania a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében – írja a Hirado.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította azokat a javaslatokat, hogy Ukrajna engedjen területeket

és tegyen engedményeket az Oroszországgal vívott háború befejezése érdekében, és az ötletet a náci Németország 1938-as megbékítésére tett kísérletekhez hasonlította –írja a Telegraph.

Henry Kissinger veterán amerikai csúcsdiplomata, a Nixon-kormány Nobel-békedíjas külügyminisztere kedden, a davosi Világgazdasági Fórumon egyebek között kijelentette: a Nyugatnak rá kellene bírnia Ukrajnát, hogy olyan feltételek mellett kezdjen tárgyalni Oroszországgal, amelyek nagyon messze elmaradnak a jelenlegi háborús céljaitól.

Javaslata szerint területet kellene átengedniük Oroszországnak a háború mielőbbi befejezéséhez, azaz Ukrajna hagyja, hogy Oroszország megtartsa a 2014-ben elcsatolt Krímet.

Hírdetés

„Remélem, az ukránok hősiességéhez bölcsesség is társul” – fűzte hozzá a diplomata.

Ezzel kapcsolatban a Telegraph  a New York Times május 19-i cikkéből idéz, miszerint a tárgyalásos béke érdekében Kijevnek nehéz döntéseket kell hoznia, mivel a döntő katonai győzelem nem reális.

Kissinger szavaira reagálva Zelenszkij szerdai esti, a világgazdasági konferencián elhangzott videóbeszédében úgy fogalmazott:

„Úgy tűnik, hogy Kissinger naptára nem 2022, hanem 1938, és azt hitte, hogy nem Davosban, hanem az akkori Münchenben beszél a közönséghez”.

Zelenszkij szerint „azok, akik azt tanácsolják Ukrajnának, hogy adjon valamit Oroszországnak, ezek a „nagy geopolitikai figurák”, soha nem látják az egyszerű embereket, az egyszerű ukránokat, a milliókat, akik azon a területen élnek, amelyet egy illuzórikus békéért cserébe javasolnak” – idézi az ukrán elnököt a The Telegraph.

Az ukrán elnök Davosban az oroszokkal folytatott béketárgyalások feltételeként azt mondta, Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalak mögé.

Az elmúlt hetekben azonban egyre több szakértő véli úgy, hogy a közeljövőben aligha lehetne erről meggyőzni Moszkvát, tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna keleti régióira összpontosítja erőit.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »