Zelenszkij jelentős fölénnyel az élen, Porosenko, ha veszít is, a politikában marad

Zelenszkij jelentős fölénnyel az élen, Porosenko, ha veszít is, a politikában marad

Egy héttel a vasárnap esedékes ukrajnai elnökválasztás előtt még tovább erősítette pozícióját az első helyen Volodimir Zelenszkij humorista, akit a biztos választók 32,1 százaléka támogat a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) hétfőn közzétett felmérése szerint.

A március 14-22. között végzett felmérés eredménye szerint a második helyen Petro Porosenko jelenlegi államfő áll 17,1, a harmadik pedig Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje 12,5 százalékos támogatottsággal.

Porosenko nem fontolgat visszavonulást a politikából. Ha elveszítené az elnöki posztot, akkor az ősszel tartandó parlamenti választásokon indul el pártja listavezetőjeként – mondták el az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az államfő kampánystábjában. Az elnök környezetében a legrosszabb variációnak azt tartanák, ha már a második fordulóba sem kerülne be, ha abban veszítene, az valamivel elviselhetőbb lenne. Ha pedig megnyerné az elnökválasztást, akkor pártja listavezetőjének Volodimir Hrojszman miniszterelnököt javasolná a parlamenti választásokra.

Julija Timosenko a végletekig bízik saját győzelmében, Zelenszkij népszerűségét mesterségesen „felfújtnak” tartja, azt pedig nem hiszi el, hogy Porosenko csalás nélkül győzni tud. Így akár az első fordulóból esik ki, akár a második fordulóban veszít, nagy valószínűséggel megkérdőjelezi majd a választások eredményét, és megpróbálja meggyőzni a választókat arról, hogy csalás áldozatává vált – árulta el stábjának egyik tagja a hírportálnak.

Hírdetés

Timosenko a kampány alatti nyilvános rendezvényein is többször hangoztatta, hogy bízik győzelmében, ezért nincs „B terve”, és arra is többször tett utalást, hogy választási csalás esetén tömeges tiltakozásokra szólítja fel híveit.

Zelenszkij vele szemben viszont leszögezte, hogy ha elveszíti az elnökválasztást, elismeri a vereséget, és semmiféle tömegmegmozdulást nem szervez. „Senki nem fog egy újabb Majdant szítani. Elég vér folyt már az országban” – jelentette ki a napokban egy sajtótájékoztatón.

Valószínű azonban, hogy ha nem szerzi meg az elnöki posztot, a showman „kiszáll” a nagypolitikából. A Nép Szolgája (Szluha Narodu) elnevezésű pártjának ugyan a felmérések szerint nagyon jók az esélyei a parlamenti választásokon, és nyilván, Zelenszkij segíteni is fogja pártja kampányát, de nem biztos, hogy elindul jelöltként. A képviselőség talán nem neki való, hiszen a 450 fős törvényhozásban egy rutintalan, kezdő honatya könnyen láthatatlanná válhat – mutatott rá az Ukrajinszka Pravda.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »