Zelenszkij hírportált tilt be, tévéket zárat be, mégsem zeng az EU és Amerika a sajtószabadság gyilkolásáról

Zelenszkij hírportált tilt be, tévéket zárat be, mégsem zeng az EU és Amerika a sajtószabadság gyilkolásáról

Ukrajna zsidó elnöke szombaton betiltotta a strana.ua elnevezésű befolyásos ellenzéki hírportált. Az erről szóló rendeletet Zelenszkij szombaton írta alá.

A lépés hátterében az áll, hogy a nemzetbiztonsági tanács 2018-ban szankciókkal sújtotta a hírportál Ausztriába menekült főszerkesztőjét, Ihor Husvát és cégét. A hírportál betiltását az államfőnek alárendelt Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kezdeményezte.

Az SZBU közleményében oroszbarát propagandistának nevezte az újságírót, ugyanakkor titoktartásra hivatkozva közelebbi információkat nem osztott meg a strana.ua betiltásához vezető okokról.

Hírdetés

Szerhij Tomilenko, az ukrán újságíró szövetség vezetője élesen bírálta a hatósági intézkedést. "Az ellenzéki sajtónak a bíróság megkerülésével történő blokkolása a média függetlenségét biztosító törvényes garanciákról való lemondást jelenti" – hangsúlyozta. Husva bejelentette, hogy a tilalom ellenére folytatja újságírói tevékenységét. A hírportál egyébként ideiglenesen a strana.news címre költözött át.

Az ukrán kormány ugyancsak szombaton szankciókkal sújtotta a 2012 óta EU-ban politikai menekültként élő Anatolij Sarij ukrán bloggert és feleségét, Olhát. Felkerült a szankciós lajstromra Andrij Derkacs Moszkva-barát parlamenti képviselő is. Az érintettek Ukrajnában található vagyonát három évre zárolták.

Jogászok törvénysértőnek tartják Zelenszkij azon büntetőintézkedéseit, amelyeket a bírósági utat megkerülve hozott ukrán állampolgárok ellen az év eleje óta. Februárban három oroszbarát televíziót záratott be, illetve jelenleg folyamatban van egy negyedik műsorszolgáltató működési engedélyének visszavonása. Közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor számos ukrán támogatja Zelenszkij hadjáratát az oroszbarát pártok és sajtóorgánumok ellen.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »