Zelenszkij évfordulós beszédében kijelentette, vannak elfogadható elemei a kínai békejavaslatnak

Zelenszkij évfordulós beszédében kijelentette, vannak elfogadható elemei a kínai békejavaslatnak

Sajtókonferenciát tartott az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Miközben február 24-e kapcsán egymást érik az ukrán háborús erőfeszítéseket támogató nyilatkozatok, az államfő előállt néhány igen érdekes és potenciálisan nagy jelentőségű megállapítással.

A háború áldozatainak szánt egyperces néma csenddel kezdődő nyilatkozat elején Zelenszkij leszögezte, rendkívül hálás azoknak az újságíróknak, akik a háború kitörése óta tudósítanak a frontvonalból.

Az ukrán elnök ezt követően egy meghökkentő tervvel állt elő. Kijelentette ugyanis, azt szeretné, ha Kína, India és Latin-Amerika országai is csatlakoznának a „béketervhez”, majd közölte, Ukrajna a továbbiakban igyekszik majd mind szorosabb együttműködést kialakítani az afrikai államokkal.

Az elnök szerint Ukrajna eddig nem figyelt arra, hogy az afrikai országoknak is elmondja, milyen véres háborút indított ellenük Oroszország.

Zelenszkij azt is elárulta, tervben van egy békecsúcs Latin-Amerika vezetőivel, amelyen maga is részt venne, bár

nagyon nehéz elhagynia az országot!”

Van remény?

Hírdetés

A kínai nyilatkozat tiszteletben tartja a területi integritásunkat.

– kommentálta Zelenszkij az egyelőre csak részleteiben ismert kínai békejavaslatot. Ezzel kapcsolatban leszögezte, a tűzszüneti feltételek között vannak olyanok, amelyek elfogadhatóak (szó szerinti fordításban inkább érthetőek) Ukrajna számára, és akad olyan is, amelyik nem. 

Nem rossz, hogy Kína érdeklődik Ukrajna iránt

– jelentette ki, hozzátéve, nagyon nem mindegy, hogy mi jön a szavak után.

Zelenszkij láthatóan lubickolt a ráirányuló figyelemben, az igen informális sajtótájékoztatón az egyik azeri újságíróval selfiezett is, mielőtt az feltehette volna kérdéseit. 

A cikket folyamatosan frissítjük!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »