Zelenszkij beszólt egyik legfontosabb szövetségesének: „Ez már túlmegy minden határon”

Zelenszkij beszólt egyik legfontosabb szövetségesének: „Ez már túlmegy minden határon”

Voldimir Zelenszkij ukrán elnök kemény beszédet intézett a lengyel-ukrán határon kialakult helyzettel kapcsolatban. Lengyelország lezárta a teljes határt, minden határátkelőn kamionok százai torlódtak fel. Az olcsó és uniós szabványokkal összeegyeztethetetlen ukrán termékek így nem jutnak be az EU-ba, legalábbis nem Lengyelországon keresztül. A helyzet olyan súlyossá vált, hogy Zelenszkij elnök ismét külön beszédben foglalkozott a témával.

mondta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy „lehetetlen megmagyarázni” hogyan engedheti meg magának Lengyelország, hogy „belpolitikai csatározások alanyává tegyen egy háboirúban vérző országot”.

Hírdetés

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az ukrán lengyel határ lezárása polgári kezdeményezés volt: a gazdák és a lengyel fuvarozók vették blokád alá a határátkelőket, hogy így tiltkozzanak az őket tönkretevő uktán gabona- és fuvarozódömping, valamint az uniós zöld politika ellen. Mivel Donald Tusk brüsszelita kormányfő kormányának fontos tagja a Lengyel Parasztpárt is, Tusk nem tudja erővel feloldani a blokádot, mert az kormánykoalíciója bukását eredményezhetné.

Az ukránok havonta több százmillió eurónyi bevételtől esnek el a közép-kelet-európai országok importkorlátozásai miatt. Csak a lengyel határon havi egymillió tonnányi áru akad fenn a tiltakozóakciók miatt. Kijev pedig a háború áldozat szerepében tetszelegve, mindent megtesz, hogy a közép-európai országokat arra kényszerítse, saját gazdaságuk kárára tegyenek engedményeket Ukrajnának.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »