Zelenszkij beszélt Orbán Viktorral Argentínában

Zelenszkij beszélt Orbán Viktorral Argentínában

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint Volidimir Zelenszkijnek sikerült néhány szót váltani Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Mindkét országvezető részt vett az argentin elnök ünnepélyes beiktatásán. Kettejük rövid beszélgetéséről fényképek is készültek.

Orbán és Zelenszkij a külföldi vendégekben fenntartott páholyban futottak össze. Az ukrán elnöki hiatal egyelőre nem kommentálja és nem értékeli Zelenszkij és Orbán találkozását.

Az előzményekről azonban érdemes tudni, hogy miután a magyar kormányfő – teljesen racionális indokokra hivatkozva – ellenzi Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, a héten találkozott Emmanuel Macron francia államfővel is. Macron és Orbán találkozójára rendszerint akkor kerül sor, ha egy uniós csúcs előtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és az Európai Bizottság képtelen konszenzusra vagy legalább kompromisszumra kényszeríteni Magyarországot. Jelenleg konszenzust vár el a Bizottság, de azért igen valószínű, hogy Magyarországon kívül több más ország is ellenzi Ukrajna uniós csatlakozásának megkezdését. Egyszerűen csak nem mernek szembe menni a sajtó által diktált főiránnyal.

Hírdetés

Magyarország és Ukrajna viszonya a háború kitörése előtt sem volt épp ideális, és a kisebbségi jogok csak az egyik probléma volt, említhetnénk azt is, hogy Ukrajna sok tekintetben fenyegetésként tekintett Magyarországra. A háború kitörése után a magyar kormány nem állt be a háborúpárti táborba és ellenezte a konfliktus eszkalálását Ukrajna nyugati technológiával történő felfegyverzésével.

Az életszínvonal tekintetében Oroszországtól is utcahosszal lemaradt Ukrajna ráadásul olyan magas lóról beszélt a környező kisebb országokkal, mintha minimum európai nagyhatalom lenne. Ez a közelgő EU-csúcs miatt megváltozott, és ma Kijev egyre intenzívebben keresi a találkozó lehetőségét a magyar féllel. Megjegyezzük, ez nem a viszony javulását, hanem Ukrajna nehéz helyzetének gyors romlását jelzi.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »