Zelenszkij benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatot

Zelenszkij benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatot

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a többes állampolgárság megszerzésének feltételeiről, valamint az ukrán állampolgárság megszerzéséhez és megtartásához való jog biztosításáról szóló törvényjavaslatot – számolt be az rbc.ua hírportál a Legfelső Tanács honlapjára hivatkozva.

A jelentés szerint az új törvénytervezet meghatározza a többes állampolgárság engedélyezhető eseteit, valamint az ukrán állampolgárság megszerzésének és megújításának sajátosságait a külföldiek bizonyos kategóriái esetében, elsősorban egyszerűsített módon.

A törvénytervezet pontosítja a születési, területi származás szerinti ukrán állampolgárság megszerzésének feltételeit, valamint az ukrán állampolgárságba való felvétel feltételeit is.

A többes állampolgárság (alattvalóság) a következő esetekben megengedett:

Hírdetés

  • Ukrajna és egy másik állam állampolgárságának megszerzése a gyermek születése révén;
  • külföldi örökbefogadó állampolgárságának megszerzése a gyermek által;
  • másik állampolgárság megszerzése Ukrajna állampolgára által külföldivel kötött házasság révén;
  • egy másik állampolgárság automatikus megszerzése Ukrajna állampolgára által egy másik állam jogszabályai alapján, megerősítő dokumentum nélkül;
  • az ukrán állampolgárság egyszerűsített megszerzése a vonatkozó listán szereplő államokból származó külföldiek számára;
  • azon államok állampolgárságának megszerzése Ukrajna állampolgára által, amelyek állampolgárai egyszerűsített módon kapnak ukrán állampolgárságot.

Ugyanakkor nem kaphatnak többes állampolgárságot azok a személyek, akik a Legfelső Tanács által agresszornak vagy megszállónak elismert állam állampolgárságával rendelkeznek, vagy olyan állam állampolgárai, amely nem ismeri el Ukrajna területi integritását és szuverenitását, elsősorban, ha az ENSZ Közgyűlés Ukrajna területi integritására vonatkozó 2014. március 27-i 68/262. számú határozata ellen szavazott.

Forrás: Karpat.in.ua

The post Zelenszkij benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatot appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »