Zelenszkij begőzölt: Nem mehet Ukrajnába a Putyinnal kezet rázó ENSZ-főtitkárt

Zelenszkij begőzölt: Nem mehet Ukrajnába a Putyinnal kezet rázó ENSZ-főtitkárt

A KyivIndenependent cikke szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hajlandó fogadni António Guterres ENSZ-főtitkárt, aki Ukrajnába akart látogatni. Mivel Guterres útját az ukrán elnöki iroda nem erősítette meg, a diplomácia nyelvén ez azt jelenti, hogy az ENSZ első embere legalább egy időre nem kívánatos személynek számít Kijevben.

Az ok: Guterres elment a BRICS-csúcsra Karanyba, ahol találkozott, sőt, kezet rázott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A háborús héjaként működő mainstream sajtó és Kijev persze súlyos hibát emleget – nem mintha nem az lenne az ENSZ-főtitkár dolga, hogy bárkivel bármikor képes és hajlandó legyen tárgyalni.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Guterres nem fogadta el Ukrajna meghívását a svájci békecsúcsra. Itt érdemes kiemelni, hogy az ENSZ-ben nem a nyugatiak és nem is a nyugati vélemény van többségben, Guterres politikája az elmúlt időszakban a Globális Délhez kezdett igazodni – a Globális Dél pedig nem akarja sem az orosz-ukrán háborút, sem a gázai háborút.

Egy AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, ukrán elnöki palotához közel álló személy azt mondta, hogy

„Kazany után Guterres Ukrajnába akart látogatni, de [Zelenszkij] elnök nem erősítette meg a látogatását. Guterres tehát nem lesz itt, méghozzá a józan és és a nemzetközi jog kazanyi megalázása miatt”

Hírdetés

fogalmazott.

Az ENSZ közleményben hangsúlyozta, hogy Guterres nyomatékosította Putyinnál, hogy az orosz invázió sérti az ENSZ alapokmányát és nemzetközi jogot. (Ezzel nehéz sarokba szorítani Putyint, ugyanis a Nyugat és különösen az USA szintén lépett már fel katonailag országok ellen ENSZ felhatalmazás nélkül. A nemzetközi jogot például Líbia és Koszovó esetében is megsértették. Emiatt az ENSZ legfeljebb közbenjárhat, érdemben számon kérni nem tudja sem az USA-t, sem Oroszországot – a szerk.)

Zelenszkij október 24-i videós bejelentkezésében már jelezte rosszallását Guterres lépése miatt.

„Egyes tisztviselők hagyják magukat elcsábítani Kazanyban ahelyett, hogy az ENSZ alapokmányát tartanák szem előtt, márpedig a világrend úgy épül fel, hogy a nemzetek jogai és a nemzetközi jog normái számítanak és számítani is fognak”

fogalmazott az ukrán elnök.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »