Zelenszkij azt akarja, hogy novemberre elkészüljön a béketerv a következő csúcstalálkozóra

Zelenszkij azt akarja, hogy novemberre elkészüljön a béketerv a következő csúcstalálkozóra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn közölte, hogy célja a béketerv minden elemének előkészítése ez év novemberéig, hogy Kijev összehívhassa a zsinórban második békecsúcsot.

Ukrajna a múlt hónapban szervezte meg az első békecsúcsot Svájcban. Ezen Oroszország kivételével 92 ország képviselői vettek részt. Kijev azt mondta, hogy a következő béketalálkozóra az orosz képviselőket is meghívná.

„Azt a célt tűztem ki, hogy novemberre elkészüljön a teljes tervünk” – mondta Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján.

Hírdetés

Oroszország külügyminiszter-helyettese a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva nem vesz részt a következő csúcson, bár a Kreml kevésbé volt kategorikus a témában, mondván, hogy a következő béketalálkozó ötletének „nincs pontos tartalma”.

Zelenszkij hétfőn azt is hozzátette, hogy Ukrajna több F-16-os vadászgépet kap ezen a nyáron és még az év vége előtt; pontos számukat azonban nem tudta meghatározni– írja a Reuters.

„Nem lesz belőlük elég. Mindenképpen megerősítenek minket, de lesz-e belőlük annyi, hogy az orosz légierő szintjén harcoljunk? Szerintem nem lesz elég belőlük“ – mondta az újságíróknak, hozzátéve, hogy Kijev nagyobb számú vadászgépre számított.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »