Zelenszkij: Az orosz békefeltételek elfogadhatatlanok. Ez egy ultimátum, amit Ukrajna nem fog teljesíteni

Zelenszkij: Az orosz békefeltételek elfogadhatatlanok. Ez egy ultimátum, amit Ukrajna nem fog teljesíteni

Nyitókép: ČT24

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az oroszokkal folytatott tárgyalásokon elért kompromisszumokat egy referendum keretében az ukrajnai polgároknak kell jóváhagyniuk. Az ukrán elnök pontosítása szerint Ukrajna biztonsági garanciáiról, Donyeck és Luhanszk térségéről, valamint a Krím Autonóm Köztársaságról van szó.

„Mindegyik tárgyalócsoportnak elmagyaráztam, hogy ha ezekről a történelmi jelentőségű változásokról fognak tárgyalni, akkor vissza fogunk térni a népszavazáshoz“

– mondta Zelenszkij a brit, cseh és ukrán médiának adott exkluzív interjújában.

Az ukrán elnök az interjúban egy kulcsfontosságú témát is érintett, mégpedig Ukrajna NATO-tagságát. Elmondása szerint „már mindnyájan megértették“, hogy Ukrajnát nem nyer felvételt a NATO-ban, mert a szövetség tagországai félnek Oroszországtól.

„Meg kell nyugodnunk és azt kell mondanunk: rendben, akkor más biztonsági garanciákra lesz szükségünk“

Hírdetés

– közölte Zelenszkij, aki úgy véli, hogy vannak olyan NATO-tagországok, amelyek biztonsági garanciákat szeretnének nyújtani Ukrajnának, és olyan lépéseket szeretnének tenni, mint amilyeneket a NATO tenne, ha Ukrajna beletartozna ebbe a szövetségbe.

Zelenszkij szerint az ukrajnai háború az egész világ számára próbát jelent, a nyugati világ lakosságát pedig arra kérte, legyenek empatikusak az ukránokkal szemben.

Az ukrán elnök azokról a feltételről is szólt, amelyek teljesítésével Moszkva hajlandó befejezni az ukrajnai harcokat.

„Ezeket a feltételeket nem leszünk hajlandóak elfogadni. Ez egy ultimátum, amit Ukrajna nem fog teljesíteni. Fizikailag képtelenség, embereket veszítettünk el. Mégis hogyan tehetnénk meg mindezt? Először mindnyájunkat tönkre kell tenniük ahhoz, hogy az ultimátumuk automatikusan teljesüljön“

– jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ukrajnai háborút nem ultimátumokkal kell befejezni, hanem párbeszéddel.

Teraz.sk, ČT24


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »