Zelenszkij az eszkaláció elmaradása miatt hisztizik, a Nyugat kezdi elveszteni a türelmét

Zelenszkij az eszkaláció elmaradása miatt hisztizik, a Nyugat kezdi elveszteni a türelmét

November 15-este a kilenc hónapja tartozó orosz-ukrán háború csaknem világháborúvá fajult egy Lengyelország területén becsapódott rakéta miatt. Miután a lengyelek, a NATO és az Egyesült Államok is azt közölte, hogy a rakétát az ukránok lőtték ki, és csak baleset volt, a helyzet megnyugodott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban nem. Csütörtökön délelőtt még mindig azt az álláspontját erőltette, hogy nem Ukrajnától származott a rakéta. Hiába jelezte ismételten Joe Biden is – nyomatékosítva a követendő irányt -, hogy nem ért egyet Zelenszkij tagadó álláspontjával, Zelenszkij nem veszi a lapot. Egyesek egyenes nevetségesnek tartják az ukránok viselkedését. Az NBC News pedig már “törésről” ír Ukrajna és támogatói között.

Főleg, hogy egyetlen velük szimpatizáló ország sem tette őket felelőssé az incidensért, sőt, retorikában Oroszországot nevezték meg “végső felelősként”. Ezzel azonban Kijev nem elégszik meg.

Zelenszkij viselkedése elég kontraproduktív. Az amerikaiak és lengyelek a legerősebb támogatóik, és most próbára teszi a türelmüket. Az érem másik oldala, amire korábban már rávilágítottunk: világossá vált, hogy senki sem akar világháborút, és ettől kezdve az ukránok egyik jelentős fegyvere, az eszkaláció veszített értékéből. Nem véletlenül volt az ukrán elnök első reakciója a lengyel incidensre az, hogy az oroszok “támadást indítottak a kollektív biztonságra”, amivel Lengyelország NATO tagságára utalta.

Az ukránok ki nem mondott célja bevonni a NATO-t a háborúba, mert a szövetség hadereje jóval erősebb, mint Oroszország. Ugyanakkor a jelek szerint senki más sem akar világháborút és nem kockáztatna atomháborút.

Amit a rakétáról eddig tudni lehet:

Közben a lengyel TVN24 közölte, hogy Jakub Kumoch lengyel elnöki tanácsadó jelezte, Ukrajna részt vehet a rakétaincidenssel kapcsolatos nyomozásban. Beszédes azonban, hogy többször szükségét érezte hangsúlyozni, hogy nem Ukrajna felelős a dologért:

“Senki sem vádolja Ukrajnát azzal, hogy szándékosan bombázta volna a lengyel területet. (…) Több tény is arra utal, hogy Przewodów településen egy olyan rakéta csapódott be, amelyet a ukrán hadsereg az orosz rakéták ellen indított, de célt tévesztette, ráadásul nem működött az önmegsemmisítő rendszere. (…) A szakértők most kiszámolják a rakéta érkezési pályáját és a felhasznált üzemanyag mennyiségét, ami megmutathatja, honnan lőtték ki”

fogalmazott.

Az ukrán tagadás azonban sokaknál kiverte a biztosítékot. Az NBC news már arról ír, hogy az eddigi legsúlyosabb törés látszik kialakulni Ukrajna és támogatói között. Joe Biden következetesen és nyíltan ellentmond Zelenszkij narratívájának,

Hírdetés

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a feszültség hátterében az is ott sejthető, hogy Kijev elutasított Washington javaslatát, miszerint most lenne megfelelő pillanat tárgyalóasztalhoz ülni az oroszokkal.

A Financial Times szerint Kijev hajthatatlan tagadásával már a nyugati elemzőket és tisztviselőket is maga ellen fordítja.

“Ez kezd nevetséges lenni. Bízunk az ukránokban, így is viselkedünk velük szemben. Senki sem vádolta meg őket, ők mégis nyíltan hazudnak”

idézte az FT tudósítója, Christopher Miller az egyik NATO-ország neve elhallgatását kérő tisztviselője. Az illető tisztviselő hozzátette, hogy Zelenszkij állítása, miszerint az oroszok lőttek rakétát Lengyelországra, “pusztítóbb, mint az a rakéta”.

Még Ian Bremmer, az Eurasia Group think tank alapítója is azt írta a twitteren, hogy Zelenszkijnek vissza kellene fognia magát, vissza kellene vonnia kijelentéseit, mert csak saját megbízhatóságát rombolja velük, és a NATO-val közös összhang hiányára mutat rá velük.

Radoslaw Sikorski egykori lengyel külügyminiszter pedig a TVN24-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy ő az ukrán államfő helyében elengedné ezt a dolgot.

“Mindenki követhet el hibákat, de ilyen érvekkel nyilvánvalóan nem fog győzni, mert nagyon úgy néz ki, hogy a NATO-nak egyértelmű bizonyítékai vannak”

mondta Sikorski.

Világháború (egyelőre) nem lesz, de komoly változásokat hozhat a lengyel rakétaincidens

Körkép.sk, CTK, FT.com, nbcewns.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »