Zelenszkij aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét

Zelenszkij aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét „reálisnak” tartja.

Andrij Szibiha, az elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, hogy ezenfelül az elnök, valamint Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk házelnök közös nyilatkozatot is aláírtak. „A dokumentumok már úton vannak Brüsszelbe” – tette hozzá Szibiha.

Az ukrán elnök ezt megelőzően videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

Hírdetés

„Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna hálás partnereinek, de „a célunk az, hogy mi mind egyenlők legyünk”. Szerinte az ukránok megérdemlik ezt. „Biztos vagyok abban, hogy ez igazságos, hogy megérdemeljük, és hogy mindez lehetséges” – szögezte le az államfő.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »