Zelenszkij a tűzzel játszik

Zelenszkij a tűzzel játszik

Az utolsó csepp a pohárban…

 

A Washington Post írja, tehát csakis színtiszta igazság lehet: Zelenszkij ukrán elnök föl akarta robbantani a Magyarországra kőolajat szállító Barátság vezetéket. Ezt egy zárt ajtók mögötti tanácskozáson javasolta katonai vezetőknek és néhány sameszának.

Ha a pőre zongorista tényleg effélét mondott, arra – a magam részéről – két valamirevaló magyarázatot tudok elképzelni, többet nem. 

Az első: emberünk annyira romlott, hogy miközben Ukrajna élet-halál harcot vív keleti szomszédjával, kész háborús provokációt elkövetni békés nyugati szomszédja ellen. Ellenünk, akiktől az elmúlt években – a magyar kisebbség elleni ámokfutás, jogfosztások, halállisták, turuldöntés dacára – több tíz milliárd forintnyi segítséget kapott. 

Az olajvezeték fölrobbantása olyan szintű gazdasági károkat okozhatna Magyarországnak, hogy nem pusztán terrorcselekményként, hanem akár háborús provokációként, agresszióként is tekinthetnénk rá – ugyanúgy, ahogyan az Északi Áramlat gázvezeték fölrobbantása is az volt: háborús provokáció. Aki a békés, őt segítő szomszédját ily módon tönkre akarja tenni, az emberi fogalmak szerint híján van a józan észnek, és szövetséget kötött az ördöggel.

A második lehetőség: Zelenszkij táncos-komikusnak nem ment el az esze, dehogy, csupán a munkáját végzi. A munkája pedig most is ugyanaz, mint abban a gagyi sorozatban: országvezetőt játszik előre megírt forgatókönyvből. 

Csakhogy most egy-egy buta döntésének, gonosz fenyegetőzésének valódi következményei vannak: százezrek halála, egy ország szakadékba zuhanása, világháború felé sodródás. Innen nézve: a vezetékrobbantási javaslata egy forgatókönyv része lehet. S olybá tűnik, e forgatókönyv írói (akik maguk is gyakorló elmebetegek, illetve szociopaták) a háború elhúzódásában, kiterjesztésében érdekeltek. Kimondani is rémes, de mintha világháborút akarnának.

Hírdetés

 

Nehéz nem észrevenni a tervszerűséget, a washingtoni forgatókönyvírók keze munkáját a narancsos forradalmak vagy a 2014-es puccs óta látott eseménysorban.

A nemzeti kisebbségek szisztematikus üldözése, anyanyelvhasználatuk ellehetetlenítése, a civil lakosság ágyúkkal lövetése, náci szervezetek szabadjára engedése, Bandera-kultusz, külföldi fegyverek és „tanácsadók” minden bokorban – mind-mind csakis azért, hogy kitörjön a háború. 

Az utolsó csepp a pohárban Zelenszkij müncheni beszéde volt tavaly februárban, pár nappal a „különleges művelet” kezdete előtt: ebben azzal fenyegetőzött, hogy Ukrajna kilép a budapesti memorandumból, és újra atomfegyverei lehetnek, ha Oroszország nem marad veszteg.

Aki számára Zelenszkij atomfegyverkezési fenyegetésekor nem vált világossá, ki akar itt háborút, az nyilván most, a kőolajvezeték-robbantási javaslatkor sem ért semmit. Mindenki másnak viszont már nem nagyon tud újat mondani az ukrán elnök. Tisztában vagyunk vele: ez az ember egy veszedelem, aki a (világháborús) tűzzel játszik.

Pilhál Tamás

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Forrás: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »