Zelenszkij: A Krím felszabadításával véget ér az ukrajnai háború

Zelenszkij: A Krím felszabadításával véget ér az ukrajnai háború

Az Oroszországgal folytatott ukrajnai konfliktus addig nem ér véget, amíg a Fekete-tengeren fel nem szabadítják a Moszkva által annektált Krím-félszigetet – jelentette ki szerdára virradóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„A Krím ukrán, és soha nem mondunk le róla“

– mondta Zelenszkij szokásos videóbeszédében.

„A fekete-tengeri térség soha nem lesz biztonságban, amíg a Krím megszállás alatt lesz“

– figyelmeztetett az ukrán elnök.

Hírdetés

„A Földközi-tenger partján sok országban nem lesz stabil és tartós béke mindaddig, amíg Oroszország katonai bázisként tudja használni félszigetünket“

– jelentette ki Zelenszkij.

A Krím-félszigeten robbanások történtek kedden az ottani Novofedorivka orosz katonai bázison –számolt be a DPA. A robbanások oka kezdetben tisztázatlan volt, és a kijevi kormány nem vállalta értük a felelősséget. A The New York Times azonban arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg meg nem határozott fegyverekkel támadt meg egy jelentős orosz légitámaszpontot. Az orosz védelmi minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy a robbanásokat nem ágyúzások okozták.

A Krím Oroszország 2014-es annektálása óta Moszkva fennhatósága alatt áll. A félsziget az orosz turisták kedvelt nyaralóhelye, és a keddi felvételeken jól látható, ahogy a strandról menekülnek, miközben sűrű füst gomolygott a háttérben – írja a BBC.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »