Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli

Zelenszkij a Budapesti Memorandum megvalósítását követeli

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök konzultációt kezdeményezett a Budapesti Memorandumról. Ennek a dokumentumnak Ukrajna biztonságát kellett volna garantálnia a nukleáris fegyvereinek leszereléséért cserébe.

„A világ harmadik legnagyobb nukleáris potenciáljának feladásáért Ukrajna biztonsági garanciákat kapott. Nincsenek nálunk ezek a fegyverek, de biztonság sincs. Nincs meg államunk területének egy része, és ami a legfontosabb, több millió polgárunk sincs meg” – mondta az államfő a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Az RBC Ukrajna hírportál közölte, hogy Volodimir Zelenszkij a müncheni biztonsági konferencián elmondta, hogy Ukrajnának jogában áll követelni az megbékélési politika helyett az ukrajnai biztonság és béke garanciáira térjenek át.

Hírdetés

„2014 óta Ukrajna háromszor próbálta összehívni a Budapesti Memorandumot aláíró államainak egyeztetését. MIndháromszor sikertelenül. Ma Ukrajna negyedszer teszi ezt meg. Utoljára teszem ezt. Konzultációkat fogok kezdeményezni a Budapesti Memorandum keretei között” – jelentette be.

Ha a Budapesti Memorandumról szóló egyeztetések nem jönnek létre, vagy nem hozzák meg a kívánt eredményt, akkor – mint mondta az elnök – Ukrajna úgy ítéli meg, hogy az nem működik, és az összes 1994-es döntést megkérdőjelezik.

A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

Ukrajnát Leonyid Kucsma akkori elnök képviselte.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »