Závecz Research: akár meg is ismétlődhet az EP-választások eredménye

Závecz Research: akár meg is ismétlődhet az EP-választások eredménye

A kutatóintézet szerint a májusi sikerek fellelkesítették a DK és a Momentum szavazóit, de mindez mit sem ér, a Fidesz támogatottsága teljesen stabil.

Június első két hetében 1000 fő megkérdezésével készített pártpreferencia-kutatást a Závecz Research.

A felmérés legfontosabb tanulságai közül kiemelkedik, hogy Magyarországon minden harmadik nagykorú stabil fideszes (34 százalék), azonban nem csupán „kisiklás” volt a Demokratikus Koalíció „ezüstérme” az európai parlamenti választáson, támogatottsága 11 százalékos.

Tolongás a harmadik helyen van a Momentum, az MSZP és a Jobbik között (6-6 százalék).

Az LMP és a Mi Hazánk mögött 2-2 százaléknyi szavazó áll, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százaléknyi voksolóval számolhatna most vasárnap.

Hírdetés

Megismétlődne az EP-választás eredménye

A pártnélküliek aránya 30 százalék; ha őket levesszük, a biztos pártválasztói körben megismétlődne az EP-választások eredménye, a Fidesz 53 százalékon, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékon áll, 7-7 százalékon stagnál a Jobbik és az MSZP, nem jutna parlamentbe a 3-3 százalékos Mi Hazánk és LMP, a 2 százalékos Kétfarkú Kutyapárt és az 1 százalékos Párbeszéd.

Az aktivitást mérve a Závecz Research arra jutott, a Momentumnak és a DK-nak lendületet adhatott az EP-választás, szavazóik háromnegyede bármikor elmenne voksolni, míg az MSZP-nél és a Jobbiknál már korántsem ekkora a lelkesedés, alig több mint 50 százalékos. A fideszesek is jól állnak a „lelkesedési versenyben” (71 százalék).

Momentumosok, DK-sok

Az előretörő Momentumnak már a tábora is belőhető: a fiatalok, a nagyvárosiak és az iskolázottak azok, akiket megcélozhatnak, Budapesten 17,3 százalékot ért el a párt, a megyei jogú városokban összességében 10,7 százalékot, a kistelepüléseken feleennyit sem.

A DK-nál inkább az idősebbek lelhetnek otthonra, bár a 40 év alattiak körében is körülbelül 9 százaléknyian támogatják Gyurcsány Ferenc pártját, és főleg őket is az iskolázottak, illetve a fővárosiak. Budapesten a DK támogatottsága majdnem 20 százalékos.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »