Zavarognak a palesztinok, még több katonát vetnek be a zsidók

További katonákat vezényelt Izrael szombaton Ciszjordániába, egy nappal azt követően, hogy egy palesztin merénylő halálra késelt három izraelit egy Rámalláh melletti telepen, három palesztin pedig a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt kitört zavargások során vesztette életét.

Az MTI értesülései szerint azt nem tudni, pontosan hány új katona érkezik, de már pénteken is több száz fővel megerősítették az izraeli csapatokat Ciszjordániában. Reggel izraeli katonák átkutatták a Halamis telepen történt késes támadás elkövetőjének, Omar al-Abednek a házát Kobar faluban, és őrizetbe vették az egyik fivérét. Az elkövető édesapja így nyilatkozott :

A fiamat felbőszítette a jeruzsálemi al-Aksza mecset körüli feszültség, és azért támadt késsel az izraeli telepesekre, mert meg akarta védeni a muszlim szent hely becsületét.

Hírdetés

Michael Oren izraeli kommunikációs miniszterhelyettes azt állította szombaton, hogy a Hamász és a Mahmúd Abbász vezette palesztin kormány az erőszak szítására akarja felhasználni a Mecsetek tere körüli konflkitust. Abbász ezt a vádat visszautasította, és azt hangoztatta, hogy a palesztinokban lángoló düh mögött az izraeli megszállás áll, és ez fokozza az erőszakot.

A palesztin elnök péntek este bejelentette, hogy a palesztinok minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel az al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt. Oren erre reagálva úgy értekezett, Abbász hatalma nem fog sokáig tartani, ha a ciszjordániai palesztin biztonsági erők nem egyeztetnek továbbra is az izraeli hatóságokkal.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »