Zavar lehet reggel a boltokban – rendkívüli kérés az új ársapkák indulásával kapcsolatban

Zavar lehet reggel a boltokban – rendkívüli kérés az új ársapkák indulásával kapcsolatban

Csütörtöktől érvényesek a szerdán bejelentett döntések – az Országos Kereskedelmi Szövetség ezzel kapcsolatban a lakosságnak üzent.

Amint az szerda este kiderült, a Kormányinfón bejelentett, a tojásra és a burgonyára vonatkozó új árstop már csütörtöktől érvényes, ez meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az újabb kérdéseket is tisztázó kormányrendeletre azonban a kereskedőknek semmi idejük sem volt felkészülni, sőt, talán lehetnek kisebb üzletek, amelyek csak reggel értesülnek a változásról.

Ezért adott ki még szerda éjjel egy közleményt az Országos Kereskedelmi Szövetség, a lakosság türelmét kérve.

Mint fogalmaztak, a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, az átárazást ezeken a helyeken nem lehet végrehajtani.

„Mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat. Rendkívül fontos, hogy

Hírdetés

az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye,

ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell. Mindemellett az árváltozásokat – bármilyen ok miatt – a vállalkozások központja rendeli el, az üzleteik számára”, írták.

Megjegyezték azt is, hogy a kötelező tájékoztató feliratokhoz további rendelet szükséges, és ha az megjelenik, még még időigényes lesz a feliratok elkészítése is.

Az OKSZ felidézte: a családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszer árstop révén, oly módon, hogy ennek terheit a kereskedők viselik. A szervezet eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is.

Nyitókép: Beliczay László

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »