Zavar a schengeni határ mentén

Zavar a schengeni határ mentén

Az illegális határátlépők észlelésére szolgáló hőkamerák közül több nem működik, és úgy tűnik, a szervizelésre – nem nyilvános eljárásban – kijelölt Milipol a 31 ezres órabér ellenére sem boldogul a feladattal. Közben a rendőrség elárulta, tavaly év eleje óta a cégnek körülbelül 650 millió forintnyi megbízást adtak.

Gondok vannak a rendőrség által beszerzett stabil és mobil hőkamerákkal, amelyeknek Magyarország schengeni határait kellene „szemmel tartaniuk”. A Magyar Nemzet rendőrséghez közeli forrásokból úgy értesült, hogy szinte állandóan problémák vannak a berendezésekkel, amelyeknek nagy távolságból, éjszaka is mutatniuk kellene a zöldhatárt megközelítő személyeket.

A rendőrség tavaly júniusban hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos (tehát nem nyílt) eljárásban választotta ki a fix és mozgó hőkamerák karbantartására, szervizelésére a Milipol Zrt.-t. A néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában lévő cégnek azonban a jelek szerint gondjai akadtak a feladattal. Úgy tudjuk, több hőkamera nem működik, és egyes forrásaink attól tartanak, egyhamar nem tudja pótolni a Milipol a meghibásodott alkatrészeket.

Két kamera valóban hibás

A Milipol lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószolgálata lapunknak két hőkamera meghibásodását ismerte el. Tájékoztatásuk szerint a hőkamerák szervizelésére, karbantartására a katonai, rendvédelmi és rendészeti beszerzéseket szabályozó 2004-es kormányrendelet alapján írtak ki hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást. A rendőrség a jogszabály azon passzusára hivatkozott, amely „az érintett haditechnikai eszköz, illetve rendszer, szolgáltatás bonyolultsága” esetén megengedi a nyílt eljárás mellőzését. Az ORFK-n közölték: a Milipolt két évre bízták meg a 17 Zeiss típusú mobil, a négy darab – szintén Zeiss-féle – stabil és a hét darab Pro Patria mobil hőkamera javításával, karbantartásával. Mindhárom vállalkozási szerződésnél az eseti javítási munkadíj óránként bruttó 31 496 forint. Kérdésünkre elárulták, hogy tavaly nyár óta már huszonegyszer kellett javítást kérniük, például a hőképalkotó berendezések elektronikai, mechanikai meghibásodása vagy az analóg képmegjelenítő, illetve rögzítőrendszer üzemzavara miatt. Kíváncsiak voltunk, hogy a két, egyelőre meg nem javított hőkamera miatt számláznak-e ki kötbért a Milipolnak, ám a rendőrség csak annyit közölt: a szerződés értelmében elvileg van rá lehetőségük.

Hírdetés

Előélet

Azért is érthetetlen, miért éppen a Milipolt jelölte ki a rendőrség a hőkamerák szervizelésére, mert a céggel egy másik, még 2014-ben kiírt hőkamerás tenderben már meggyűlt a bajuk. Mint arról beszámoltunk, akkor 44,1 millió forintos kötbért fizettettek ki a társasággal, amiért nem építette ki idejében a déli határhoz, Mohácsra szánt kamerarendszert, ez két-két nappali és hőkamerából állt.

A rendőrség közlése szerint a Milipol tavaly év eleje óta mintegy 650 millió forintnyi megbízást kapott tőlük. (És ebben a mohácsi hőkamerarendszer bruttó 373 milliós tétele még benne sincs; azzal együtt az egymilliárd forintot is meghaladja a cégnek kifizetett közpénz összege.) A társaság szállíthatott például 3108 darab Gallet ütésálló sisakot bruttó 287 millió forintért, ezekhez való gázálarcot 126 millióért, 646 lövedékálló sisakot 73,5 millióért, négyezer könnygázgránátot 120 millióért, valamint könnygázspray-t 32 millióért.

Ismeretes, a Milipol nem csak a rendőrségtől kap jelentős megbízásokat: például a parlamenti házőrségnek is ők szállíthattak tavaly sokkolókat és bilincseket.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »