Zászlót bont a Progresszív Szlovákia magyar platformja. Jön a szlovák párt által kínált kisebbségi program

Zászlót bont a Progresszív Szlovákia magyar platformja. Jön a szlovák párt által kínált kisebbségi program

Miközben a Most-Híd és az MKP saját kilátástalanságukat erősítve (a felmérések mindkét pártot immár rendszeresen mélyen az öt százalékos parlamenti küszöb alatt mérik) nem éppen transzparens módon hetek óta a kulisszák mögött a saját túlélésükről tárgyal, a szlovák pártok is kivetették hálójukat a szlovákiai magyarokra.

A Most-Híd visszatért az eredeti stratégiához, újra csökkent az összefogás valószínűsége Hirdetés(X)

A legtovább a Pozsony főpolgármesterét, vagy az ország köztársasági-elnökét is adó balliberális Progresszív Szlovákia jutott. A korábban a vegyespártnál is tevékenykedő Martin Dubéci vezetésével a progresszívok jövő hét hétfőn jelentik be saját, magyar tagozatukat. Dubéci az államfőválasztás második fordulójának éjszakáján már nyilatkozott a Körképnek, említve a párt magyarok felé való nyitását is:

A Körkép.sk úgy tudja, Gútáról a városi képviselő Forgács Attila és két további személy, Komáromból például Ipóth Szilárd és Illés Claudia lesznek tagjai a platformnak, melyhez további dél-szlovákiai városokban is lehet majd csatlakozni.

A kezdeményezés kapcsán korábban Keszegh Béla, Komárom polgármesterének neve is felmerült, de ő kérdésünkre cáfolta ezeket a híreszteléseket.

“Sem a PS, sem más párt listáján nem szeretnék indulni. Úgy gondolom, hogy a város irányítása teljes embert kíván”

– nyilatkozta a Körképnek Keszegh.

A Progresszív Szlovákia magyar platformjának feladata többek között a párt kisebbségi programjának megalkotása, villetve a megfelelő magyar képviselőjelöltek felkutatása lehet.

Hírdetés

A PS új magyar platformjáról a Helló Gúta PT tagját, Forgács Attilát kérdeztük:

Be is lépett már a Progresszív Szlovákiába?

Még nem léptem be, de be fogok. Egyelőre a hétfőn bejelentésre kerülő magyar platform előkészítésében veszek, vettem részt. A parlamenti választásokon való indulásról szintén beszéltünk, de ez egy folyamatban lévő dolog, addig nem tudok semmi véglegeset mondani, amíg le nem zárul a listaállítás.

Önön kívül hányan készülnek még a PS-be való belépésre a Hello Guta PT tagjai közül?

Még ketten

Mi váltotta ki ezt a döntést?

Többször találkoztunk a múltban a PS vezetőivel és folyékony, természetes volt köztünk a kommunikáció. Természetesen átvettük a magyarságot érintő témákat is. Nagyon szimpatikus volt, ahogy viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez. Azt gondolom, hogy ilyen támogatottság mellett ez egy nagy esély a felvidéki témák előremozdítására.

Miről fog szólni ez a magyar platform?

A magyar platform a szlovákiai magyarok és a déli régiók kérdéseivel fog foglalkozni, nem csak párttagok kapcsolódhatnak be a munkába. Személyesen azt gondolom, hogy ez egy erős bizonyíték a PS részéről, hogy komolyan szándékozik venni ezeket a kérdéseket és tovább kívánja vinni a Šimečka és Čaputová elnökasszony kommunikációjában fellelhető pozitív viszonyulást a szlovákiai magyarok irányába.

Körkép.sk/KZS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »